Белчо Горанов: Има шанс за разминаване между А и Б пробите на щангистите

Белчо Горанов:  Има шанс за разминаване между А и Б пробите на щангистите | StandartNews.com

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов е член на специално създадената комисия, която разследва допинг скандала с щангистите. Пред "Стандарт нюз" той разкри повече подробности около ситуацията.

- Г-н Горанов какво е новото по разследването?

- Зная, че нашите щангисти са поискали отваряне на "Б" пробите.

- Това не е ли само за печелене на време?

- Това е тяхно право и в никакъв случай не го разглеждам като печелене на време. Още повече, че дори и малка вероятността за разминаване между "А" и "Б" пробата съществува.

- Какви са задачите на комисията създадена по идея на спортния министър Красен Кралев?

- В детайли се изследва както стимулирането на нашите спортисти, техните резултати в хода на подготовката. До момента сме провели няколко разговора с ръководството на федерацията по щанги. От тяхна страна ни е оказано пълно съдействие. Също така е изслушан вече и треньора на националния отбор Иван Иванов, който съдейства максимално за пълното изясняване на случая.

- Този случай не показали, че в нормативната уредба при употребата на хранителни добавки и на стимуланти съществува голяма дупка?

- Да. Това е така. Сега се прави мащабна проверка. Същевременно с това предстоят да бъдат направени и сериозни законодателни промени.

- Общоизвестна тайна е, че в българските фитнеси човек спокойно може да си поръча, както хранителни добавки, така и забранени стимуланти.

- На практика е така. За това трябва да се сложи точка на нерегламентираното използване на такива средства. Контролът върху качеството на предлаганите у нас хранителните добавки трябва да бъде максимално затегнат.

- Оптимист ли сте, че това може да се случи?

- Да оптимист съм. Виждам, че министър Кралев работи с голяма енергия в тази посока. Ангажирани са всички институции, които имат отношение по случая и съм убеден, че с общи усилия ще има резултат.

- Какви наказания да очакваме за провинилите се щангисти?

- Нека да изчакаме резултатите от вторите проби и чак тогава ще мислим за санкции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай