Баскетболът удари кьоравото за Евро 2017

Баскетболът удари  кьоравото за Евро 2017 | StandartNews.com

Националният отбор на България по баскетбол има огромен шанс да се класира за Евробаскет 2017. Това стана ясно вчера, след като избухна чутовен скандал на Стария континент. Международната федерация по баскетбол (ФИБА) е изрита 14 федерации от участието на техните отбори в квалификациите за шампионата. Причината е, че клубове от тези страни са участвали в турнири под егидата на Евролигата. А миналата година ФИБА прекрати договора с организацията за провеждане на клубни надпревари за сезон 2015/2016.

"Става дума за европейското първенство за мъже през 2017 година. 14 състави са дисквалифицирани", заяви за руската ТАСС пресаташето на ФИБА Сакис Контос.

Наказани са Словения, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Македония, Русия, Испания, Босна и Херцеговина, Литва, Италия, Гърция, Израел, Полша и Турция. А Словения е в група с България. Това дава шанс на нашите момчета да спечелят пресявката, където ще спорят още Украйна и Косово. Словенците иначе бяха фаворити, докато нашият тим бе в трета урна на жребия. За финалите се класират победителите във всички групи, както и четирите най-добри втори. Потърпевшите федерации имат срок до 20 април да отговорят на обвиненията. И ако се потвърди наказанието на ФИБА, това означава, че догодина ще гледаме Евро без едни от водещите сили в този спорт, а Испания е и настоящ №1 на континента. Най-голям джакпот ще удари Швеция, която се падна в група с две санкционирани държави - Русия и Босна и Херцеговина.

Другият интересен факт е, че два от домакините на първенството са Израел и Турция. Така ще имаме шанс да се борим за приемем мачове в "Арена Армеец" и някоя от другите ни нови зали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай