Австрийката Брунер спечели гигантски слалом в Боровец

Австрийката Брунер спечели гигантски слалом в Боровец | StandartNews.com

Австрийката Щефани Брунер спечели предсрочно европейската купа в гигантския слалом. Това стана възможно, след като днес на писта "Попангелов", тя спечели първия старт на Боровец. Така само 2 състезания преди края на сезона тя има 338 т аванс пред втората Симона Вилд (Швейц).

Брунер, която бе пета на гигантския слалом за Световната купа във Флахау доказа, че е номер 1 в Боровец като разби конкуренцията още в I манш. Тя дръпна с 1,19 сек пред Симоне Вилд. След финалното спускане Брунер намали аванса си на 0,66 сек, но това и бе достатъчно за четвъртата поредна победа в Европейската купа.

Третото място бе друга австрийка Рикарда Хазер, която завърши на 1,53 сек от Брунер. Най-добре от българките се представи Мария Киркова. Опитната алпийка раздели 34-ото място с шведката Лиса Хьорнблад. Двете изостанаха на 6,52 секунди от победителката.

Вера Асенова, която на Пампорово в първия слалом записа рекордното 22-о място за ЕК днес завърши 43-а на 8,88 сек. Михаела Кехайова бе три места след нея на 16,96 сек, а Даниела Елинова завърши 47-а на 25,70 сек.

За разлика от Пампорово този пък до финала стигнаха повече от 2/3 от състезателките. Тежка контузия получи италианката Каролине Пихнер, която си тръгна със скъсани коленни връзки.

С победата Щефани Брунер излезе и на второ място в генералното класиране за европейската купа само на 102 т от норвежката Марен Скьолд, която завърши 17-а. До края на сезона има още 5 старта. Утре на писта "Попангелов" е втория гигантски слалом за Европейската купа.

ОТЗИВИ

Стефани БРУНЕР (Ав), победителка на гигантски слалом в Боровец

„Пистата беше отлично подготвена и в перфектно състояние. Направих две много добри спускания, като искам да отбележа, че дори и с по-заден номер можеше да дадеш най-доброто от себе си. Това е четвъртата ми победа за ЕК този сезон и вече гледам към първото място в крайното класиране за дисциплината. Но – утре има нов гигантски слалом и искам да съм на 100 процента сигурна, дори и на теория недостижима в дисциплината на сезона. За утре очаквам напрегнато състезание. Имам амбиция следващия сезон за карам приоритетно за Световната купа. Тази зима станах пета на гигантски слалом във Флахау, сега ще се пробвам сред най-добрите и в Ясна. За следващия сезон си поставям цел да съм сред Топ 30 и да карам винаги „на макс".

Симоне ВИЛД (Швейц), второ място

Присъединявам се към Стефани - пистата бе чудесна. Радвам се за моето второ място днес. В Боровец се чувствам добре, тук е хубаво, смятам, че курортът е много добър зимен център. Утре няма да е леко, пистата е добре подготвена и това ще даде възможност да има отличен старт."

Рикарда ХАЗЕР (Ав), трето място

„Днес беше много хубаво състезание, което не се среща често за ЕК - с много зрители и настроение. Първото ми спускане не бе толкова добро, но пък за сметка на това второто беше отлично и така стигнах до подиума. И аз очаквам утре напрегнато състезание, рядко е на Европейска купа има толкова добра атмосфера, като зрители, настроение и т.н."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай