Аутсайдерите, които станаха номер 1

Аутсайдерите, които станаха номер 1 | StandartNews.com

Бекер прави фурор на Уимбълдън, Дъглас праща Тайсън в нокаут в уж предрешен мач

В спорта няма невъзможни неща. Доказа го малкият отбор "Лестър", който обърка сметките на всички букмейкъри и стана шестият шампион в ерата на Висшата лига в Англия. Постижение, което няма как да не бъде определено като сензация. "Лисиците", които влязоха като новак този сезон, бяха фаворит за изпадане, а вместо това размазаха конкуренцията. Още по-впечатляващо е, че "Лестър" триумфира без ресурсите на тимове с милиардери за шефове като "Челси", "Манчестър Сити", "Манчестър Юн", "Арсенал" и "Ливърпул". За сравнение, "Лестър" е оценен на 127 млн. евро, а "Манчестър Сити" - на 502 млн. евро. Успехът на "Лисиците" не е най-голямата сензация в света на спорта. Ето още няколко истории с изненадващ край.

Новобранецът с цигара и стик за голф

Историята на голфъра Джон Дейли може да бъде сравнена с тази на "Лестър". Той не бе просто аутсайдер през 1991 година на турнира PGA в САЩ. Новобранецът дори не трябваше да участва. Когато си девета резерва на турнир, пълен с милионери, обикновено си правиш други планове за седмицата. Но след като титулярите започнаха да отпадат по различни причини, Дейли е извикан на пожар. Американецът се появи с грозна риза, още по-ужасни панталони и след 8-часово шофиране от дома си към Индианаполис, припомня Би Би Си. Той никога не е виждал голф игрищата "Крукед Стик", а какво остава да играе там. Но след като идва новината, че съпругата на Ник Прайс ще ражда, зимбабвиецът трябва да се откаже от турнира. И това отваря вратите за седмата резерва - Дейли. Той дори не успява да загрее както трябва. Дори не знае къде да отиде, все едно е слепец с куче водач. "Накъде трябва да стрелям", пита той. А отговорът: "По-далеч от другите". Вторият въпрос на Дейли е още по-фрапантен за организаторите: "Къде мога да пуша цигари". И както до този момент Джон предизвиква само смях, изведнъж всички ахнали. След уникални удари той си проправи път към финалния рунд, където впоследствие спечели един от най-престижните турнири по голф. "Тези четири дни не съм мислил изобщо, просто удрях", призна той впоследствие. След като печели надпреварата, Дейли решава да отпразнува с "МакДоналдс". След това дарява 30 000 долара на семейството на зрител, който е загинал от светкавица по-рано в турнира (по-късно тези пари отиват за образование на дъщерите му). И по този сензационен начин започва голямата кариера на Дейли. Днес той вече не играе голф, но все още пуши.

Грипозният боксьор, който би Железния

Никой не очаква Бъстър Дъглас да победи Майк Тайсън - мачът изглежда предрешен. Двамата се изправят един срещу друг за световната титла в тежка категория в професионалния бокс преди 26 години в Токио. Тогава Железния влиза в мача с 37 успеха от толкова двубоя. А 33 от тях - с нокаут. От друга страна - Дъглас е с показатели 42-1. Бъстър се бори с грип преди мача. Емоционално той също не е концентриран. Три седмици по-рано майка му е починала. В осмия рунд Дъглас дори е паднал. Две части по-късно обаче самият Тайсън е на платното след брутален ъперкът и не може да стане. Този мач, поне за самия Бъстър, е боксовия еквивалент на постижението на "Лестър".

Тийнейджърите в тениса

Тенисът е може би спортът с най-големи изненади. Но безспорно една от най-големите такива се случва на кортовете на "Уимбълдън" през 1985 година. Борис Бекер, тогава само на 17 години, трябва да учи за изпити. Вместо това, обаче, той влиза в турнира като непоставен и го печели. Така става най-младият шампион на най-голямата надпревара на трева. Три години по-рано пък още едно 17-годишно момче - Матс Виландер от Швеция печели "Ролан Гарос" като отстрани по пътя си втория, третия, четвъртия и петия поставен.

Заученото положение на Гърция

Националният отбор по футбол на Гърция изглеждаше обречен в група "А" с Португалия, Испания и Русия на Евро 2004. Съседите обаче започнаха с изненадите още срещу домакините Португалия (2:1), направиха хикс с испанците - 1:1 и загубиха от сборная. Така се класираха втори. После гърците биха на четвъртфиналите, полуфиналите и финала с по 1:0. Великолепна организация в отбрана, страхотни заучени положения и отлична работа като екип им помогнаха да победят Франция, Чехия и отново Португалия. Германският майстор Ото Рехагел постигна един от най-шокиращите триумфи на европейско първенство.

Проклятието Бамбино

Титлата на "Лестър" може би много прилича на тази на бейзболния "Бостън Ред Бокс". През 2004 година тимът печели Световните серии за първи път от 86 години. "Ред Сокс" бе спечелил 5 от първите 15 финала в историята, но след това нещо се случи. Това нещо е известно като "Проклятието Бамбино". През тези 86 години тази градска легенда има за цел да обясни безумното управление на клуба, катастрофалните грешки при трансферите и дори малшанса. Като начало на това проклятие се счита продажбата на легендарния бейзболист Бейб Рут на "Ню Йорк Янкис", който е кръвен враг на "Ред Сокс", през 1920 г. През 1946, 1967 и 1975 година "Бостън" губи на финалите. През 2004 те падат с 0:3 от врага "Янкис" и отново изглеждаха обречени. Но след като обърнаха нещата до 4:3 победи, а след това се справиха със "Сейнт Луис Кардиналс" на финала, нямаше повече неутрални фенове на бейзбола. "Бостън" спечели симпатиите на всички. "Лестър"? Е, те не бяха печелили титлата до този момент. Но със сигурност след тяхното представяне, подобно на "Ред Сокс", спечелиха симпатиите и на неутралните привърженици.

Любовта между жокей и кон

Една от най-драматичните истории в спорта е тази на жокеят Боб Чемпиън. За да се върне обратно на турнира "Гранд Нешънал" през 1981 година, той трябваше да преодолее рак на тестисите и брутална химиотерапия. Междувременно конят му - Алданити толкова пъти бе падал болен, че ветеринарите съветвали Боб да не го мъчи повече. Но през април 1981 година двамата като че ли се съживяват. Те поведоха в класирането след 11-ото препятствие и до края нямаше кой да ги спре. Този шампионат бе специален и заради второто място на Джон Торн с кон Спартанската ракета. 54-годишният ездач участва в това състезание на мястото на сина си Найджъл, който бе загинал в автомобилна катастрофа малко по-рано. А вечерта след "Гранд Нешънал" двамата празнували на по бира. Конете им пък били с най-големи коефициенти за победа. Всъщност през август миналата година "Лестър" също бе с огромен коефициент за успех.

Таткото, който покори снукъра

Снукърът също изобилства от изненади. Историята на 32-годшиния Джо Джонсън по пътя към световната му титла през 1986 година е наистина впечатляваща. Преди да хване щеката, той е работил къде ли не. Рядко печели дори мач на малкото турнири, които участва. Но през 1986 година, Джо, който има и 6 деца, тръгва за третото си участие в "Крусибъл". Лека полека той набира скорост и стига до финал с великия Стив Дейвис. Преди последната сесия той води с 13:12 фрейма, а в нея печели 5 от 6 изиграни партии за да грабне световната титла.

Сензацията "Нотингам"

"Нотингам Форест". Футболният отбор е на 13-то място в старата Втора дивизия на Англия, когато Брайън Клоу става мениджър през януари 1975 година. Той печели промоция за Първа дивизия след втория си пълен сезон начело на отбора. Веднага става шампион на Англия, а и на Европа след това. Четири години и пет месеца от никъде до Европейската купа. А след това дори я защитава. Разбира се, тогава форматът на КЕШ бе доста по-различен от сегашната Шампионска лига. Но това трудно омаловажава успеха на "Нотингам". Сега всички се питат, възможно ли е "Лестър" да е тръгнал по този път. Остава да разберем.

Чудото на леда

На олимпиадата през 1980 година в Лейк Плесид се случва една от най-големите сензации в историята на спорта. Тогава САЩ бие СССР на хокей на лед. Съветският отбор печели златото в 6 предишни олимпиади преди сблъсъка с този американски тим, съставен от аматьори и колежани. Шокиращата победа с 4:3 на отбора на Хърб Брукс изпраща Щатите на финал, където янките триумфират срещу Финландия. Дори международната федерация по хокей определя "Чудото на леда" като сензация номер 1 на века в хокея.

Мокрият динамит

Дания печели единствената си европейска титла по футбол през 1992 година, а "червеният динамит" дори не трябваше да играе на финалите в Швеция. На финала тимът победи световния шампион Германия с 2:0. Датчаните заместват дисквалифицирания отбор на Югославия заради войната. Футболистите на "червения динамит" са събрани буквално от плажовете и стават европейски шампиони.

Триумфът на Лудата банда

Отборът на "Уимбълдън" постига велик успех през 1988 година. Лудата банда, както е наричан, пристига на "Уембли" под ръководството на Боби Гулд за финала на купата на Англия срещу големия "Ливърпул". По това време на "Анфийлд" ритаха играчи като Джон Олдридж, Алън Хансен, Кени Далглиш, Стив Макмеън и Джон Барнс. От своя страна "Уимбълдън" тренират в един обществен парк. Те са съставени от отхвърлени и почти бракувани състезатели, предвождани от въглищаря Вини Джоунс. "Ливърпул" вече е спечелил 17-ата си титла в лигата. В 37-ата минута обаче, след корнер на Уайз Лори Санчес разстрелва вратаря с глава. Безънт пък става първият човек, спасил дузпа на Олдридж на финал за Купата на Англия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай