Атлети от 15 държави идват за маратона във Варна

Атлети от 15 държави идват за маратона във Варна | StandartNews.com

Атлети от 15 държави ще стартират във Варненския маратон тази година. В морската столица ще видим елитни атлети с резултати от световна величина във визитките си.

Третото издание на проявата е насрочено за 13 май със старт в 9.30 пред сградата на Операта на площад Независимост. Там по традиция около стар-финалната зона ще бъде организиран спортен празник, където всеки ще може да се включи в различни активности и ще участва в томбола с много награди (колела, раници, топки, спортна екипировка и др.) Основен партньор при организацията на спортният празник са деца от ВТГ „Г. С. Раковски" от клуб „Управление в спорта", които допринесоха за изготвяна не сценария със своите идеи и ще помагат в реализирането на празничните събития на пл. Независимост".

Наред с това, ще има една награда за училище с най-масово участие в дистанцията 2 км, оборудването за бадминтон е осигурено от Русе Спорт. Другият интересен бонус се дава от Спортен комплекс AquaLife (Кранево), който ще награди българката и българина с най-предно класиране в дистанцията 42.195 км с ваучери за уикенд в комплекса.

Много стилни са новите възпоменателни медали, които ще бъдат връчени на финиширалите във всички дистанции без масовия градски крос на 2 км. Отличията са произведени в Сърбия и ще бъдат уникален спомен за участието в Маратон Варна.

В новото лицензирано трасе за първи път е включен и полумаратон. Промените са в две от дистанциите, като сега участниците имат следния избор:
- 2 км градски крос (без възрастови ограничения) – със стартови номера с
черни цифри
- 10.5 км една обиколка (без възрастови ограничения) – номера със зелени
цифри
- 21 км полумаратон две обиколки (без възрастови ограничения) – номера
със сини цифри
- 42.195 км маратон четири обиколки (право на участие имат само
навършилите 18 години към деня на състезанието) – номера с червени
цифри.

Състезатели с картотека за 2017 г. към БФЛА са освободени от такса участие за дистанцията 42.195 км. Контролното време за класическия маратон си остава 5 часа, подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат
изградени на всеки 5 км и на старт/финала според изисквания на ИААФ.

На пл. Независимост ще бъде изграден информационен център с работно време от 06:30 до 09:00 часа, като стартови номера за дистанции 42 км и 21 км няма да бъдат раздавани в деня на състезанието. Сроковете и начините за регистрация, както и условията за участие могат да се видят в интернет страницата на маратона, в която онлайн формулярите са отворени и приемат заявки : http://marathonvarna42km.com/.

Атрактивният общ награден фонд отново е 49 000 лв., разпределен в 44 индивидуални награди, съобщават организаторите от Община Варна. За победителите в класическия маратон са предвидени по 8000 лв. при мъжете и при жените, което отново със сигурност ще привлече елитни маратонци от водещи световни школи и е предпоставка за нови рекорди и върхови постижения. Парични премии има и за призьорите в останалите  дистанции без градския крос, където обаче са подготвени много награди: спортни сакове, анцузи, шапки и др.

Можете да се включите и като доброволец, организаторите набират желаещи да помогнат по обезпечаване на трасето, обща работа в базата, както и подготовка преди деня на старта – раздаване на листовки и подпомагане на записването. Записването на кандидатите ще е до 8 май чрез формуляр или чрез обаждане на телефона, предоставен в специалната секция на сайта на маратон Варна.

Маратон Варна отново е част от получилата вече огромна популярност атлетическа верига под мотото „Бягането като начин на живот". Поредицата от маратони стартира на 1 април в Стара Загора и ще завърши есента с Wizz Air София Маратон на 14 октомври. Тази година нов регламент улеснява печеленето на 20-хилядния джакпот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай