Шведка спечели втория слалом в Пампорово

 Шведка спечели втория слалом в Пампорово | StandartNews.com

Шведката Ана Свен -Ларсон успя да спечели днешния втория слалом за Европейската купа по ски в Пампорово въпреки ужасните метеорологични условия. Тя финишира с общо време от двата манша от 1:42,15 мин.

Победителката от първия слалом в Пампорово Чиара Гмюер (Швейц) се размина за малко от втори пореден успех. Тя водеше след първия манш. Силната мъгла и снеговалежа във втория обаче я принудиха да кара на сигурно и на финала тя слезе втора на 0,05 сек от шведката.

Осветлението, пуснато за втория манш, помогна на всички. Поредна крачка към спечелването на големия глобус в Европейската купа направи норвежката Марен Шьолд. След четвъртото място във вторник тя се изкачи на трета позиция във втория слалом. Така тя вече води убедително със 154 т аванс пред втората Лаура Пировано (Ит), която остана едва 35 в сряда. 17-годишната Михаела Кехайова завърши единствена от трите българки. Тинейджърката се нареди на 40-о място.

Състезанието премина при гъста мъгла, вятър и снеговалеж. Въпреки това организаторите от БФСки и "Пампорово" АД успяха да се справят за което получиха поздравления от всички участници. Вера Асенова, която зае 22-о място в първия старт получи специалната награда от "Пампорово" АД за най-добре представила се българска състезателка в слаломите.

Призьорките получиха парични премии и ефектни купи от Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД, Цеко Минев, президент на БФСки, както и от сноубордист №1 Радослав Янков.

ОТЗИВИ

Ана Свен-Ларсон (Шв), победителка във втория слалом за ЕК: "Стана отлично състезание. Пистата беше перфектно подготвена, но времето не бе с нас и метео условията бяха доста неприятни. Вчера отпаднах още в началото, но като че ли тогава трасето бе малко по-трудно като подредба. Дали се виждам и по-напред за Световната и купа – да, разбира се. Имах труден сезон, започнах с контузия, не можех да карам дълго време, но сега всичко е наред и днешната победа ми дава увереност."

Киара Гмюер (Швейц), второ място: „Много тежки условия, коренно различни от вчера, но състезанието бе много оспорвано и интересно. Малко не ми достигна да повторя вчерашния си успех. И двата дни карах добре, вчера това бе достатъчно за първото място, но днес – не. Според мен и двата дни трасетата бяха еднакво трудни, нямаше голяма разлика в подреждането на слаломите, пистата обаче бе отлично подготвена и всичко бе на ниво. Тръгвам си доволна от Пампорово."

Марен Шьолд (Нор), трето място: „Много тежко изпитание. Затрудняваше ни слабата видимост поради гъстата мъгла. Втория манш в горната част на пистата виждах не повече от 5 врати, към финала – не повече от 6. Условията, представени от организаторите бяха перфектни. За първи път съм в България, но ще дойда с удоволствие пак в Пампорово"

Мариян Беляков, изп. директор на Пампорово: „Искам преди всичко да поздравя момичетата за успеха и за това, че се наредиха на подиума тук днес. Очакваме ги пак в близко бъдеще, надявам се Пампорово скоро отново да организира ски-състезания от най-висок ранг. Видяхте, че имахме изключително труден ден с мъгла и вятър, но стара традиция е по време на състезания в Пампорово да се редуват слънчев с облачен дни. Поздравявам и целия екип работил по организацията, всичко мина много добре и вярвам че всеки е останал доволен. До нови срещи в Пампорово."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай