5-метрова инсталация на порт Варна посреща регатата „Тол Шипс"

5-метрова инсталация на порт Варна посреща регатата „Тол Шипс" | StandartNews.com

Варна. 5-метрова инсталация ще украси пристанището във Варна за регатата „Тол Шипс". Най-голямото морско събитие на годината е с домакинство на българския порт от 30 април до 3 май.

Произведението е избрано след конкурс и е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019 по приоритет „Град и граждани".

В конкурса са се състезавали автори и екипи от София, Бургас, Велико Търново, Исперих, Горна Оряховица и Варна. Проектите са разгледани и оценени от жури с председател главният архитект на града Петър Йорданов. А в състава му са участвали шефът на пристанището Божидар Чапаров, както и културтрегери и художници. Единодушно е избран проектът на екипа на Венцеслав Антонов. Инсталацията е от платна, като на най-горните е изписан гербът на Варна, а на останалите логото и посланието й като кандидат за европейска столица на културата в 2019 г.

„Цялостната визия и използваната конструкция от платна, напомня, че Варна е пристанищен град и оформят проекта като автентична и оригинална идея, отговаряща на целта и условията на конкурса", коментира арх. Петър Йорданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай