3 милиарда впериха очи в Рио (ОБЗОР)

3 милиарда впериха очи в Рио (ОБЗОР) | StandartNews.com

Лапсус на шеф и бежанците вдигнаха на крака 60 000 на стадиона

Домакините впечатлиха света с послание за спасяване на природата

Телевизионният гигант NBC ядоса милиони граждани в САЩ, след като излъчи церемонията по откриването на Игрите на запис. Компанията реши да не предава шоуто на живо, а да го пусне в прайм тайма. Това принуди жителите на западния бряг да чакат цели четири часа, а тези на източния един, за да се насладят на официалния старт на Олимпиадата в Рио. Иначе домакините впечатлиха света с евтината, но стилна програма.

3 милиарда души по цял свят и 60 000 зрители на "Маракана" се обединиха от една идея - 31-те летни олимпийски игри в Рио. Единственото събитие, което може да слее половината население на планетата в едно, излезе от обичайните клишета и вместо да заложи на скъпи и лъскави ефекти, шоуто се превърна в демонстрация на бразилския дух, история, култура и нрави. Събитието, струвало едва 3,5 млн. евро, излезе 10 пъти по-евтино от това преди четири години. Въпреки органичените средства режисьорът на церемонията Фернандо Мейрелеш представи пред цял свят Бразилия по възможно най-добрия начин. Глобалното затопляне и изсичането на горите, които са бич не само за южноамериканската страна, но и цялото човечество, бяха сред основните теми на церемонията. Всички спортисти получиха по едно семе по време на парада на нациите. Общо 12 000 семена от 208 различни видове дървета, по един за всяка делегация, бяха раздадени. Те ще бъдат засадени край Деодоро, като символ в битката за спасяване на природата.

След домакинската делегация най-много аплодисменти получи тази на бежанците. Атлетите, получили втори шанс за живот, станаха символ за надежда на милионите хора по света, загубили всичко заради войните. Публиката замлъкна при излизането на руската делегация, която разцепи света на спорта покрай купищата допинг скандали в последната година. Многоликата Бразилия, оформена от португалските откриватели, африканските роби и далечния Ориент, бе показана под формата на танци и красиви хореографии. Официалното откриване падна върху плещите на част от най-успешните спортисти на страната в последните десетилетия. Бившият тенисист Густаво Куертен внесе флага на "Маракана" и предаде щафетата на баскетболистката Хортенсия Маркари. Честта да запали огъня се падна на маратонеца Вандерлей Кордейро де Лима. Очакванията бяха футболното величие Пеле да извърши това, но Краля на футбола се отказа часове преди старта заради здравословни проблеми.

Красивата Жизел Бюндхен прекоси терена под звуците на култовата песен "Момичето от Ипанема", изпълнена от Даниел Жобим, син на автора на шлагера Том. За хубавото настроение на зрителите се грижиха някои от най-великите бразилски музиканти. Жилберто Жил, Каетано Велосо, Анита и Зека Пагодиньо изпълниха традиционни за страната ритми, а най-добрите самба танцьори нагорещиха обстановката допълнително. Леа Т влезе в историята като първата трансджендър личност, взела участие на откриващата игрите церемония. Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах поздрави домакините за отлично изпълненото шоу. "Всички бразилци могат да се гордеят с Игрите. Вие постигнахте всичко това само за седем години - нещо, за което генерациите преди вас само можеха да мечтаят. Трансофрмирахте Рио де Жанейро в модерен метрополис и го направихте още по-красив. Всичко това извършихте в този толкова труден за страната момент. Ние винаги ще вярваме във вас", заяви босът на МОК. Шефът на организационния комитет Карлос Нузман призова сънародниците си да превърнат Олимпиадата в празник. "Олимпийската мечта вече е реалност. Аз съм най-гордият човек на света. Горд от своя град и страна. Това са вашите Игри, първите в Южна Америка. Рио е готов да направи история", заяви Нузман, който влезе в световните медии с лапсуса, който направи под влиянието на емоциите. Вместо да каже "успех" (success на английски - б.р.) той се изпусна и каза "секс".

Гласът на народа: Игрите са за богатите, не за нас

С 35 арестувани завършиха сблъсъците между полицията и демонстранти, които предшестваха откриването на игрите. Група протестиращи се бяха настанили по протежението на плажа „Копакабана", където се опитаха да прекъснат пренасянето на олимпийския огън към стадион „Маракана", но останаха разочаровани – организаторите решиха да съкратят траекторията на маршрута и избягнаха блокираната зона. В един момент митингуващите се опитаха да преградят и минаващия кортеж и да спрат пилотната лимузина, за която решиха, че транспортира временно изпълняващия длъжността държавен глава Мишел Темер, но бяха пресрещнати от охраната и от полицаите. Оказа се в действителност, че не Темер е бил в автомобила, а друг високопоставен член на правителството, но това се оказа без значение, защото демонстрантите бяха безкомпромисно отблъснати. „Бесен съм на Мишел Темер, заяви един от протестиращите – 29-годишният Тиаго Тасиерто, въоръжен с плакат срещу приватизацията. - Олимпийските игри са лошо нещо и съм тук, за да протестирам и срещу тях." 30-годишният му съмишленик Жилсон Ба допълни: „В Бразилия има криза. Дилма беше избрана от народа, а сега властта е у вицепрезидента. Затова сега левите и народът трябва да се опитат да покажат на света, че не приемаме смяната и не искаме Темер. Той трябва да се вслуша в нашите искания и да ги приеме." 70-годишната Фатима Вала уточни: „Ситуацията в Бразилия е много лоша и ние не искаме Темер. Затова сме тук – защото той трябва да си ходи." 20-годишната Розе Шефер беше откровена: „Олимпийските игри са създадени за богатите, не и за бразилците. Съжаляваме, че разочароваме туристите от развития свят, но сме длъжни да отправим послание към техните правителства."

На трибуните самият Темер не беше официално представен в началото, а когато после стана, за да открие официално олимпийските игри, беше освиркан. Емоциите на публиката обаче бяха заглушени със силна музика и от фоейрверките.

Ивет: Най-хубавият ми момент

Засменият знаменосец на българската делегация на откриването Ивет Лалова беше един от най-красивите спортисти, дефилирали по пистата на „Маракана". След процесията лекоатлетката се похвали: „Това е един от най-хубавите моменти в живота ми." В ложата пък бяха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, председателят ан Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова и нейната дясна ръка Белчо Горанов. „Открихме Игрите, а от утре с Бога напред!", обяви Кралев.

Полугол подгря страстите на "Маракана"

Полуголият знаменосец на тихоокеанския остров Тонга беше една от сензациите на церемонията. 32-годишният състезател по таекуондо Пита Таукатофуа, е роден в Австралия, но е предпочел да се състезава за родината на баща си. Той се появи гол до кръста, като беше намазан с лъскаво масло и с поличка, типична за тропическите зони в Пасифика. Така още преди да се е появил на подиума за първия си двубой, тонгоанецът се превърна в любимец на Парада на нациите и си спечели множество обожателки. Пита допълнително подгря страстите на стадиона, пошегуваха се световните медии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай