20 000 видяха и се включиха в Еxtreme Fest на София 2018

20 000 видяха и се включиха в Еxtreme Fest на София 2018 | StandartNews.com

С атрактивно мото шоу снощи бе закрито вторият Extreme Fest на София 2018 – Европейско столица на спорта. Близо 10 000 зрители се събраха около улица Гурко пред Княжеската градина за да проследят уникалните дрифт, карт и мото-стънт изпълнения на професионалисти, които вдигаха адреналина със своите атракции и трикове на две и на четири колела. Майстор пилотите от СК „Mirafiori", водени от дрифт шампиона Александър Язов представиха висша техника по трасето с изградени мост и специални конструкции с висящ болид. Освен Язов, висше майсторство демонстрираха дриф спецовете Стефан Цанков, Стефан Зашев, Росен Цанков, Ангел Харизанов и Ивайло Алексиев. Зрителите бяха впечатлени от мото-стънт изпълненията на майсторите на две колела, които показаха уникални каскади с моторите, допълнени от триковете на четириколките и карт фиестата на Николай Върбицалиев, републикански шампион на картинг и единственият български пилот във Формула Рено.

С дрифт, карт и мото-стън атракциите завърши второто издание на Extreme Fest, организиран от Фондация "София - Европейска столица на спорта" и Столична община. В продължения на три дни десетки хиляди столичани имаха възможност да наблюдават и да опитат множество екстремните активности, практикувани в градска среда и баскет турнира на 3Х3, в който призьорите бяха наградени от президента на БФ Баскетбол Георги Глушков. Всички 18 сета бяха позиционирани в Княжеската градина, около монумента на Съветската армия - бънджи скокове, тест райд на велосипеди Макс Байк, лонгборд, бабъл футбол, състезания по скейт, БМХ и ролери, стена за катерене, скокове върху Airbag и др.

Тази година допълнителен колорит във Феста внесе Карнавалното велосипедно шествие, което оцвети улици и паркове на София. През цялото време двете групи бяха съпроводени от теглени от колела музикални платформи и бяха приветствани от хиляди столичани. След пристигането в Княжеската градина Велокарнавалът стана част от програмата на Extreme Fest. Пъстрото множество се сля с участниците и гостите на Феста, последваха импровизирани състезания и конкурси за „Най-атрактивен велосипед, за „Най-атрактивен костюм" и за „Най-колоритен малчуган". В съботната вечер супер атракции демонстрираха майсторите на състезания по скейт, БМХ и ролери, събрали многобройна публика.

Огромен интерес предизвикаха демонстрациите по фехтовка, художествена гимнастика и таекуондо. Майстор Мирослав Лисичков и неговият опонент в дуела Ангел Чернаев показаха техники от "Историческата фехтовка" пред погледа на млади фехтовачи от Академия "Етрополски". Много деца направиха на Феста първи досег с художествената гимнастика и пожелаха да станат като олимпийските медалистки от българския национален ансамбъл в Рио.

В демонстрациите по бойни техники и таекуондо се включиха състезателите от Централния полицейски таекуондо клуб, които под ръководството на главния треньор Венцислав Игнатов се подготвят за участие на предстоящото в България следващата година Европейско първенство. Много се пробваха и в скоковете с бънджи от крана, опънал стрелата много над монумента на Съветската армия. Най-весело бе в сектора за бъбъл футбол, където опашката от желаещи да се поблъскат с прозрачните глобуси бе най-голяма. Участниците и гостите на събитието можеха да се разхладят със свежите плодови напитки Strike, предоставени от Best Fruits, а за многобройните награди се бяха погрижили и от фирмите за спортна екипировка Runners и Spalding.

В дните на Феста по алеите на Княжеската градина бе позиционирана и постоянната мобилна изложба на София – Европейска столица на спорта „София Фото Спорт". Под мотото „Емоцията е повече от победата" уникални фотоси припомнят вълнуващи мигове и колоритни фигури, оставили трайна следа в развитието на българската столица. Целта на изложбата е да запознае повече хора с личности и събития с важно значение в историята на спортна София. Представените пана с техните професионални фотоси са част от признанието на поколенията към тези, които не спират да предизвикват себе си и природата чрез спорта.

Общо над 20 000 души посетиха и участваха през трите дни в Extreme Fest тази година. Всички активности отбелязват Европейската седмица на спорта и откликват на желанието София да става все по-спортна, модерна и красива. Те са част от богатата програма от над 30 събития през 2016 г., които се организират от София2018 за да имат софиянци и гостите на града повече възможности за спорт и активен начин на живот.

„Европейската седмица на спорта" е инициатива на Европейската комисия и се органзира за втора поредна година в 31 държави от стария континент. Проектът в България е съфинансиран по Програма Еразъм + на Европейската комисия. Целта на инициативата е да се насърчат всички хора, без значение от тяхната възраст, занимание и спортни умения, да бъдат физически активни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай