Във футбола по двойки и 5 човека стигат за яко дерби

Борислав, Стийвън и Цветан вече правят турнири за деца и аматьори

Във футбола по двойки и 5 човека стигат за яко дерби | StandartNews.com

София. На колко е равно 2+2+1? Не, не на 5. А на цяло футболно дерби. Факт - у нас вече влиза модата на минифутбола. Но оказва се - и минифутболът може да е мини. И да играят два отбора от по двама души, плюс вратар. "Стандарт" издири най-големите фенове на минимачовете в София, които не само разцъкват в камерен състав през уикенда, а и организират алтернативни турнири. Ето какво разказват Борислав Чакъров, Стийвън Петров и Цветан Лукарски.

-----------------------------------

Борислав, Стийвън и Цветан умират да играят мач в свободното си време. Напоследък обаче се сблъскали с проблем - игрища в София, колкото щеш, но трудно се събират хора, с които да пориташ. След поредния неуспешен опит да комплектоват два отбора - пък било за минифутбол (от по 5 човека), на Борислав му хрумнало да пробват нещо ново - дерби по двойки, които да играят на една врата.

Регламентът е прост - който тандем вкара повече голове, става победител. Мачът се получил добре, следващият също и така се родил алтернативният турнир "Алчен за гол" през юли 2012 г. Събрали се предимно приятели. Идеята била простичка - да зарежат компютрите и да поритат. "Искахме да има място, където любителите на футбола да могат да се изявят, да покажат своите качества и съответно да бъдат възнаградени за тях. Не очаквахме такъв интерес", споделя Цветан. След успеха на приятелския турнир момчета бързо започнали организация на още един, по-мащабен през есента. Ритали два дена, след елиминациите на първия останали само 32 отбора.

Играли по модела на Мондиала - четвъртфинали, полуфинали, финал. Отделно имало и вратарска надпревара. А за бранителя, допуснал най-малко голове, имало статуетка и професионални ръкавици от висок клас. "Това, което ни радва, е, че момчетата, които участваха в турнира през септември, имаха късмета да бъдат забелязани и голяма част от тях рязко тръгнаха нагоре", разказват организаторите.

През декември 2012 г. Борислав, Стийвън и Цветан организирали и ученически турнир "Алчен за гол". Включили се 25 отбора от различни столични гимназии. Младите футболисти били между 14 и 16 г., а победители станали две момчета от 118-о. "Видяхме много хъс в участниците", доволен е Цветан. "Очевидно е, че часовете по физическо в училище не са им достатъчни. Децата имат нужда да спортуват и да им бъде даден шанс за развитие. Някой трябва да ги подкрепя в тези начинания, за да не прекарват цялото си време в интернет", пали се Цветан. С приятелите му се надяват ученическите първенства "Алчен за гол" да научат по-малките да обичат спорта, да играят честно, да уважават противника и да се радват на победата.

А в момента тече подготовката и на следващия голям турнир за непрофесионалисти, който ще се проведе на 1 и 2 юни в Студентски град на игрищата до УНСС. Намерили са спонсори и ще раздават страхотни награди - от ваучери за участие в екстремни спортове, през екипировка за футболисти до парични премии. Желаещите да се включат в турнира могат да намерят пълна информация на адрес www.al4еnzagol.com, където става и регистрацията на отборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай