Цветница през януари

"Майко, татко, имаме трофей", извика през сълзи Пиронкова

Цветница през януари | StandartNews.com

Сидни. "Цветница през януари", гръмнаха във Фейсбук и форумите хиляди щастливи българи днес. Едно момиче от Пловдив им даде лъч надежда и радост сред мъглата, разправиите с Волен Сидеров и вълната самоубийства. Цвети Пиронкова вдигна първия си трофей от голям турнир в кариерата след 6:4, 6:4 над германката Кербер. На финала в Сидни, Австралия, пловдивчанката вилня като хала на корта. Така най-добрата ни тенисистка се сдоби освен с престижна купа и с още 120 000 долара в сметката. Цвети има заработени близо 2,7 милиона долара от наградни фондове. Пиронкова ще скочи от 107-о на 57-о място в световната ранглиста. Най-доброто й класиране все още остава далеч - 31-а позиция.

Но цифрите не са най-важното. Емоциите бяха далеч по-силни. "Майко, татко, имаме трофей", обърна се през сълзи към трибуните Пиронкова. Мама Радосвета и бащата (и неин треньор) Кирил най-накрая се бяха усмихнали и снимаха клипчета с мобилните телефони. После таткото слезе да я прегърне. "Благодаря на всички, които ме подкрепят. На всички в България. Благодаря на физиотерапевтите, без които нямаше да съм тук, особено след тези осем поредни мача. На семейството и на приятеля ми", каза още Цвети, а в този момент от публиката се чуха закачливи дюдюкания, изразяващи "ревност" към пловдивчанина Михаил. "Е, какво? Tрябваше да го кажа", отговори им с усмивка Пиронкова.
"Посвещавам тази титла на един специален за мен човек, който вече не е между живите - на дядо ми Никола. Обичам те! Благодаря ви", завърши шампионката.

По-късно на пресконференцията Цвети шокира с признанието, че миналата година щяла да спре с тениса. ""Ще ви излъжа, ако кажа, че след няколкото слаби резултата не ми мина мисълта да се откажа, и то на няколко пъти. Но това е нещо, което съм преследвала през целия си живот. Казах си: "Добре, тежко е, но трябва да продължиш да опитваш. Трябва да вървиш напред. Просто се възползвай от шансовете си и виж какво ще се случи. Това и направих", сподели тя. "Сега се чувствам невероятно! Отивам на Australian Open с изключителна увереност в себе си. Искам да бъда колкото се може по-дълго щастлива. Наистина съм много горда със себе си. Гордея се, че успях да спечеля титла. Мислейки си през какво преминах не само през миналата година, ами през цялата си кариера, не ми беше много лесно. Да спечеля WTA турнир е нещо, което чаках толкова дълго и ми липсваше ужасно много. Сега, след като го направих, не мога да повярвам, че успях. Честно!", коментира Пиронкова. "След като победих Ерани (б.р на четвъртфинал) си помислих, че мога да спечеля трофея. И във финала се опитах да играя както през цялата седмица - когато имах възможност да направя печеливш удар, го правех! Разбира се, че бях нервна. Направих всичко възможно, за да не го показвам. Просто гледах топката и мислех за следващия удар. Усещах болка навсякъде по краката, но това е финал, не можеш да си позволиш подобни неща да ти окажат влияние. Бях готова да играя, докато припадна", каза още Цвети.

Накрая тя направи невероятен жест към България, от който Гришо Димитров може да се поучи. В сайта на WTA пловдивчанката пусна обръщение на майчиния език.

Деца и баби плачат в Пловдив

Деца и баби плакаха вчера в Пловдив покрай успеха на именитата си съгражданка. Талантите от първия клуб на Пиронкова - "Локомотив Пловдив", гледаха колективно до кортовете и не скриха сълзите си. Отборът ще организира царско посрещане на Цвети като това преди три години и половина, когато стана полуфиналистка на "Уимбълдън".

В трепетно очакване са и комшиите на Пиронкова от квартала до Стария град, където звездата си купи апартамент. Те отсега са подготвили тефтерите, за да вземат автограф от световноизвестната си съседка. Старите приятели от ул. "Хр. Г. Данов", където Цвети е израснала, пък искат само да я прегърнат. До един са гледали победния й мач и стискали палци. Вчера победата на тенисистката в Сидни беше тема номер 1 по пловдивските кафенета.

От семейството под тепетата остана само брат й Енчо, който е кръстен на прочутия дядо художник. Баткото е човекът, който се занимава с програмата около участията на Цвети в различните турнири по света. Той сподели още след победата над Сара Ернани, че не е виждал сестра си да играе така. Иначе подготовката на Цвети по никакъв начин не се отличавала от тренировките й досега. Единствено сменила басейна и ходила да плува във Варвара, тъй като любимата й минерална къпалня в град Баня била затворена. Сред най-щастливите хора от зашеметяващото класиране бяха двете й баби - Елисавета и Цветана, на която е кръстена тенисистката. Те се събираха цяла седмица пред телевизора и плачеха на мачовете. Ели Пиронкова, на която е кръстена по-малката сестра Елисавета, показа и тенис познания: "Тя всъщност изигра цели осем мача, а Голям шлем се взима със 7 мача. Цвети фактически е спечелила турнир от Големия шлем. Не бива да очакваме много от Откритото първенство на Австралия другата седмица. Тя е доста изтощена след тази дълга поредица от срещи и има разтежения и на двата крака. Но каквото сабя покаже", сподели бабата.
Ели Куманова

Петата българка с трофей от WTA

Цветана Пиронкова е петата българка, печелила титла от WTA турнир. 26-годишната пловдивчанка дебютира в надпревара от женската тенис асоциация през 2005 г., а преди Сидни най-доброто й класиране беше полуфиналът на "Уимбълдън" през 2010 г.

Финалът срещу Кербер беше 81-и на сингъл в историята на дамския ни тенис. 78 от тях принадлежат на сестрите Мануела, Катерина и Магдалена Малееви. Мануела, която стигна до номер 3 в света, е изиграла 37, от които е спечелила 19. Двукратната полуфиналистка от US Open губи първия си финал в Хюстън срещу Хана Мандликова (Чех), но печели последния - в Осака срещу Ива Майоли (Хърв). Най-малката Маги има 10 титли от 21 опита. През 1996 г. тя се изкачва до 4-о място в ранглистата. Катерина е спечелила 11 трофея от 20 финала. Елена Пампулова има два финала, но само един от тях е в актива на България, другият е за Германия. Тя печели титлата в Сурабая, Индонезия, през 1994 г. след успех над японката Ай Сугияма.

Думите за дядото трогнаха премиера

Благодарността на Цвети към покойния й дядо Никола трогна и премиера. В поздравителния адрес Пламен Орешарски не скри това. "Изключително съм горд да Ви поздравя, както и да споделя, че България се гордее с Вас", изтъкна министър-председателят в поздравителния адрес. Той изразява своята увереност, че дядо Никола би се гордял със своята внучка шампион. В заключение Пламен Орешарски пожела на Цвети да се запази от контузии и да бъде здрава, да я съпътстват много късмет и много успехи по световните кортове.

Удари Серена по точки

* Серията на Цветана Пиронкова от 8 поредни победи е втората най-дълга след тази на Серена Уилямс от 22 спечелени мача. В класацията, в която влизат само действащи тенисистки, следват Ана Иванович и На Ли с по 5.

* Пловдивчанката оглави ранглисатата "WTA Championships Race", отразяваща представянето само за календарната година. Пиронкова е водачка с 507 т. Следват Серена Уилямс с 470 и Анджелик Кербер с 405.

* Никога досега квалификантка не беше играла финал в Сидни. Цвети не само стигна до последния мач от надпреварата, но спечели титлата без загубен гейм в основната схема. В целия турнир българката даде само един - на Шахар Пеер в квалификациите.

* Преди турнира Пиронкова имаше 8 победи над тенисистки от Топ 10. В последните си три мача в Сидни тя спечели последователно срещу Сара Ерани (номер 7), Петра Квитова (6) и Анджелик Кербер (9) и бройката на "жертвите" й от голямата десятка набъбнаха на 11.

* До този момент пловдивчанката никога не бе побеждавала повече от една тенисистка от Топ 10 на даден турнир. Нещо повече - за първи път Цвети успява да запише три успеха срещу представителки на челната десятка в рамките на един сезон, а 2014 г. тепърва започва.

* През миналата година първата ни ракета спечели общо 611 т. Само тази седмица в Сидни тя си заработи 495 или близо 80% от тези през миналия сезон. Това ще доведе до скок от 50 места в ранглистата - от 107 до 57.

* За последно българка бе печелила WTA турнир през 2003 г. - Маги Малеева на трева в Бирмингам.

Берберян: Загубите не я отказаха

За съжаление не успях да гледам голяма част от финалния мач на Цвети, защото бях на протеста пред Народното събрание. От видяното мога да кажа, че тя просто нямаше грешка. Това заяви Юлия Берберян, майка и треньорка на страшилищата Малееви. "Цвети показа голямо израстване. Тази победа е пример за всички хора, не само в спорта, да не се отказват и при временните неуспехи", каза Берберян, "Цвети дълго време се бори. Повече от една година със загуба, след загуба, което е много тежко, понякога унизително. Но тя не се спря, продължи да тренира, не падна духом и ето, че дочака най-голямата победа. Още веднъж повтарям Цвети е пример за подражание. Няма невъзнаграден труд, браво, Цвети", завърши Юлия Берберян.

120 000 лв. от държавата

20 000 лева за успеха и 100 000 лева за олимпийска подготовка получи днес Пиронкова от държавата. Спортният министър Мариана Георгиева поздрави Цвети. Същите пари за първата си купа миналата есен получи и Григор Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай