СК „ДЕМА” получи отлична оценка за олимпиадата за глухи

СК „ДЕМА” получи отлична оценка за олимпиадата за глухи | StandartNews.com

София. Спортен комплекс „ДЕМА" в столичния квартал Младост 1А получи отлична оценка от организационния комитет на 22-ите олимпийски игри за глухи, както и от състезатели, гости и треньори. Водещият комплекс бе домакин на турнира по тенис на корт.

„Гостите ни изненадаха с вежливост, с внимателно и мило поведение – както помежду си, така и към домакините, коментира за „Стандарт нюз" Мариана Ненова, управител на СК „ДЕМА". Освен с отличната организация състезателите от цял свят са останали с отлични впечатления от отношението на екипа на клуба към тях и с вкусната храна, която им е била предложена.

22-те Олимпийски игри на глухите преминаха из софийските спортни зали тихо, като своите участници. Затова пък клубовете, които имаха удоволствието да домакинстват на различните състезания участваха в незабравимо преживяване.

Както е известно, от години СК „ДЕМА" организира турнири по тенис във всички възможни категории и възрасти; за професионалисти и любители, сред които и турнира „Лидерите" на в. Стандарт". Екипът е обучен да партнира на спортистите, съобразно изискванията на конкретния турнир. Този обаче бе различен в много отношения. Състезателите изненадаха с професионалната си игра. Франция, Германия, Англия дойдоха в София с големи делегации, които включваха участници във всички дисциплини, треньори, масажисти и телевизионни екипи за директно излъчване. Стана ясно, че и треньорите също са глухонеми. Въпреки това бяха сформирали и тренираха отбори, способни да съперничат с тези на напълно професионални клубове. Други делегации, като тези от Австрия и САЩ не бяха толкова многобройни. Затова пък състезателите се придружаваха от целите им семейства. И не случайно – австриецът Марио Каргл спечели бронзов медал в игрите по единично и сребърен – на двойки. За американците пък България се оказа истинско откритие и прекрасно преживяване. Идваха , както ни обясниха, от „малкия град Чатануга, близо до Мексико" и бяха впечатлени от това „колко мили са хората тук", „колко зелен и чист е клубът" и „ колко вкусна е храната". Момичетата Лаура Чапмън и Емили Хангщефър спечелиха златен медал на двойки.

Екипът на СК „ДЕМА" за първи път трябваше да комуникира с толкова много глухи хора. Делегациите имаха преводачи, но преводъчт можеше да съпровожда само един или двама души от групата. Така се наложи в крачка да се научат някои жестомимични думи. В това отношение съдиите на столовете имаха преднина, защото предварително изкараха курс по съдийство чрез жестове. Стана ясно, че много от гостите владеят по няколко езика не само чрез жестове, но и чрез артикулация. Ако знаеш един от тези езици и гледаш събеседника в устата, може да го разбереш. А те – независимо от коя нация са, общуваха помежду си без проблеми, въпреки, че и жестовете се оказаха различни за различните езици. Гостите изненадаха с вежливост, с внимателно и мило поведение – както помежду си, така и към домакините. Обикновено след големи турнири има много работа по почистване на комплекса. Този път боклуците дисциплинирано се събираха в специалните места за отпадъци. За участниците в Олимпиадата в София много неща бяха нови. Например – българските пари. Работата със стотинките затруднява дори говорящи чужденци. Глухите олимпийци проявиха много бърза реакция и интелигентност. Особено групата от Япония и Тайван. В бистро „Дема" те се появяваха с приготвена по английското меню поръчка от няколко ястия, пресметната точно сумата в левове и приготвени парите в брой, така че да няма нужда от ресто, за да улеснят максимално обслужването. За разлика от други турнири, където участниците настояват за предимство и се предреждат един друг, олимпийците спокойно, без нерви и блъскане изчакваха реда си на опашката. Но най-хубавото от всичко бе, че те показаха прекрасен тенис. Турнирът се проведе на високо професионално ниво. Разбра се, че въпреки слуховия проблем, вицешампионът Микаел Лорент от Франция, Марио Каргл от Австрия, Хайке Албрехт и Урс Брайтенбергер от Германия играят професионално за клубове в своите страни и участват в класациите на АTP и WTA. Със силната си изява те изправиха многократно публиката пред флаговете на совите страни. Сега, когато 22-те Олимпийски игри са вече в историята, можем да кажем, че те бяха нужни не само на участиците, но и на домакините и публиката. Участниците отново доказаха пред себе си, че липсата на слух не им е попречила да се изградят, като силни личности и успели спортисти. А тези, които ги гледаха, откриха, че има и една друга общност, в която човешките ценности, като съпричастност, уважение, внимание, съчувствие стоят пред всичко останало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай