Пиронкова закова номер 7 в света

1/2-финал и 34 000 долара за българката в Сидни

Пиронкова закова номер 7 в света | StandartNews.com

Сидни. Цветана Пиронкова се класира за 1/2-финалите на тенис турнира в Сидни след шестата си поредна победа в надпреварата. Този път нейна жертва стана италианката Сара Ерани.

Нашето момиче закова световната номер 7 със 7:6 (2), 6:3. Пиронкова демонстрира фантастичен игра и напомни за най-добрите си периоди в кариерата.

Успехът е девети за Цвети срещу тенисистка от поп 10 на света. За последно пловдивчанката игра полуфинал на "Уимбълдън" през 2010 г. За пръв път обаче тя записва шест поредни победи на турнир от WTA ниво.

Успехът на Пиронкова й донесе чек за 33 865 долара от наградния фонд и 185 точки за ранглистата, което ще доведе до скок от над 20 места - до номер 85 в света. При нова победа българката ще се изкачи с още 20 позиции. За да се случи това обаче, на път към финала тя трябва да победи Петра Квитова. Именно чехкинята я спря на четвъртфинал на "Уимбълдън" през 2011 г. Петра, която е номер 6 в ранглистата, игра с лява ръка. Досега двете са играли четири пъти, като в това число влиза двубоят им за "Хопмън Къп" в началото на 2012 г. Цвети не е печелили нито веднъж.

Жертвите: Винъс и Звонарьова са й клиентки

Винъс Уилямс и Вера Звонарьова са любимите жертви на Цвети Пиронкова от топ 10 на света. Голямата сестра Уилямс всъщност е и първата, която нашето момиче побеждава - на "Аустрелиън Оупън" през 2006 г. Тогава едва на 18 българката елиминира още в първи кръг с 2:6, 6:0, 9:7 Уилямс. Следващите й успехи над Винъс са с 6:2, 6:3 на 1/4-финал на "Уимбълдън" през 2010 г. и пак 6:2, 6:3 пак в Лондон, но на 1/8-финал година по-късно. Звонарьова е победена първо през 2009 г, а след това на "Уимбълдън" пред 2011 г. Останалите, преклонили глава пред Пиронкова в момент, в който са били сред най-добрите 10, са Анна Иванович (2008 г), Елена Дементиева (2010 г.), Агниешка Радванска и На Ли (2012 г.) и сега Сара Ерани. Три от тези състезателки - Уилямс, Иванович и Звонарьова пък са били в топ 3, когато са загубили от българката.

Цвети: Карам го по-леко

Цветана Пиронкова разкри рецептата за успеха си в Сидни. "Реших да променя някои неща, да го карам по-леко и да работя повече над фитнеса си. Също и върху тениса си, но не чак толкова много както преди", обясни българката. "Работих и върху психиката. Сега приемам нещата по-леко, чувствам се по-спокойна и се наслаждавам на играта. Предполагам това доведе до тези добри резултати", сподели още Цвети. "Миналата година бе разочароваща, с изключение на "Уимбълдън" и още няколко четвъртфинала. Какво се случи ли? Нямам представа. Преди година, отново в паузата между сезоните, работих изключително здраво, никога през живота си не бях тренирала толкова много. Но някак си нещата не се получиха. Започнах да се тревожа и това не ми помогна много", продължи Пиронкова. "Определено се чувствам добре в Сидни. Постигнатото тук ме прави много щастлива", завърши българката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай