Оборудване и здрав разум пазят от травми

Никога не се надценявайте в планината и избягвайте да карате извън обработените писти

Оборудване и здрав разум пазят от травми | StandartNews.com

Марибел. Жестоката контузия при каране на ски на легендата във Формула 1 Михаел Шумахер във френския топкурорт Марибел накара феновете на белите спортове в цял свят да преосмислят поведението си на пистите.

Сред основните причини за тежките падания, някои от които с фатален изход на първо място е подценяването на ситуацията в планината. Има се най-вече предвид възможностите на скиора и това как той ги използва. Всекидневно по пистите по цял свят летят с огромна скорост безумци, които много трудно могат да завият при нужда или да спрат, когато е жизнено важно. Едно такова безрасъдно каране може първо да контузи сериозно носещия се с над 100 км/ч алпиец, а също така и всеки който му се изпречи на пистата в неподходящия момент. В България травмите най-често се случват на скиори, които биват отнесети на пистата от хора, които не си преценяват възможностите или от такива, които са се почерпили доволно и после карат на автопилот сякаш са само те на пистата. За да се предпазите от такива камикадзета, а и от ваше неволно падане, трябва да имате добра защита от към екипировка. Това включва протектор на гърба и каска. Именно те могат да ви спасят при падане извън пистата или при сблъсък с друг скиор или най-малко да ограничат пораженията. Датчикът за лавини също е сред нужните за съвременните скиори. С него много по-бързо ще ви открият, ако ви помете лавина. Много от травмите на скиорите ни закономерно стават при каране извън обработените писти. Основните проблеми и травми при спускане при подобни условия са:

- хипотермия;

- измръзване;

- незначителни увреждания (слънчеви изгаряния на очите; неголеми рани и увреждания; разтежения и счупвания на пръстите, китките, рамената, колената);

- сериозни увреждания (увреждания на гръбначния стълб, черепно-мозъчни травми, травматичен шок, затруднения при дишане).

Друг сериозен фактор за опазване на здравето на алпийците е обезопасяването на пистите. Българските ски курорти определено могат да минат за едни от най-сигурните от тази гледна точка. Навсякъде в Банско, Боровец и Пампорово, където има и най-малкия шанс да излетите от пистата има предпазни мрежи, а пред местата, където се събират пистите, отново мрежи и табели за ограничение на скоростта. Именно липсата на предпазни ограничение се сочи като едната от причините за контузията на Шумахер. Ако на разклона между двете писти в Марибел имаше мрежа, която да огради участъка с камъните, то със сигурност Шуми нямаше да мине оттам и следователно сега да е в кома в болница. Голям проблем за повечето ски курорти е и невъзможността да разделят на пистата скиори от сноубордисти. Много често именно начинаещи сноубордисти помитат като домино скиорите под тях в резултат на надценяване на склона и възможностите си. А травмите от удар с борд са доста по сериозни и болезнени. Надценяването също може да се окаже фатално и при ски бягането. Там за разлика от алпийските ски няма протектори и се кара със специално трико. А падането е като на асфалт. При писалките вероятността да ви бутнат е минимална, но пък шансът да излезете от следите не е малък, а резултатът винаги е атрактивно падане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай