Горите на дядото спасяват Цвети

Пиронкова изплаща ипотекирания семеен апартамент с полуфинала на "Уимбълдън"

Горите на дядото спасяват Цвети | StandartNews.com

Пловдив. Зашеметяващите победи, които жъне най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова, не са случайни. Може да сe каже, че са й заложени по рождение, тъй като във вените й буквално тече спортна кръв. Малцина са близките й, които не се занимават със спорт.

Цвети е дъщеря на плувкиня и състезател по кану. Майката й Радосвета Чинкова е име в родния спорт. Тя е шампионка по плуване. На 13 години - през 1976 г., става първата българка, която плува 100 м свободен стил под една минута. Няколко месеца по-късно на шампионата на голям басейн финишира за 59,64 сек. И до ден днешен никой не е бил рекорда й. През 1980-а на Олимпиадата в Москва обаче я хванали, че се среща с Кирил Пиронков, и я изгонили. В това време Кирил, с когото по-късно се женят и им се раждат три деца (Енчо, Цветана и Елисавета), е един от шампионите в родната школа в кану-каяка, която носи на страната ни много международни титли.

Цвети Пиронкова често е споделяла, че майка й първо решила да я прави плувкиня. Още повече, че Радосвета е треньор и се слави като една от най-добрите под тепетата. Желанието на мама обаче не се сбъднало, тъй като на Цветана й било скучно да плува и искала нещо по-вълнуващо. Тази емоция й предлага дядо Никола Чинков, баща на майка й. Точно на него Цвети посвети победата си в Сидни. Възрастният Чинков, който за съжаление се споминал преди доста време, е човекът, завел малката си внучка за първи път на корта и пръв подал в ръцете й ракета. Тогава Цвети е четиригодишно момиченце. Дядото също е спортист, скиор. През 2000 г. на финала на националното първенство за жени на закрито Пиронкова стига до полуфинал. А е само на 12 години.

От този момент насам тя се представя все по-добре на международни състезания. През 2006-а Цвети печели олимпийска стипендия и е обявена за тенисистка номер едно на годината. Но за да тръгне по турнири, трябват доста пари и се налага семейството да взема заеми. Тогава отново дядо Никола помага много, като продава семейните парцели и гори в родопското село Славейно, откъдето е Чинковата рода на Цвети. Фамилията е много известна. Един от най-прочутите й представители е арх. Боян Чинков, известен разказвач на вицове за Тодор Живков, който дори излежал петгодишна присъда, заради задявките си с Тато и народната власт. Другите корени на тенисистката са пловдивски и са свързани с баща й Кирил, който пък е син на известния пловдивски художник Енчо Пиронков. От артистичния си дядо Цветана наследява любовта си към рисуването и таланта да твори върху белия лист.

Понякога дори коментаторите по време на мачове казват, че на корта е като художник, защото сякаш рисува с ракетата. Енчо Пиронков също има принос за финансирането на Цвети за участие в големите турнири, тъй като семейството продава много негови картини и така осигурява част от нужните средства. Необходимите суми обаче са огромни и дори преди няколко години, за да плати за участието й в "Уимбълдън", бащата Кирил ипотекира семейната къща. За малко банката да сложи ръка на единствения имот на фамилията, но Цвети стига полуфиналите, отстранявайки втората в света Винъс Уилямс. След тази победа може да се каже, че фамилията слага край на финансовите проблеми. От този момент близките й вече могат да си позволят да пътуват с нея по състезанията, за да я подкрепят от трибуните.

Сега в Австралия плътно до дъщеря си са родителите й, който ще останат с Цвети и за турнира в Мелбърн. Сестрата на Цветана Елисавета е гледала победата на кака си от Сан Франциско, където живее с приятеля си. Тя също е тенисистка, както й най-големият син на Пиронкови Енчо. Той е спаринг партньор на сестра си по време на подготовката й за турнирите, както и човекът, който се занимава с уреждането на участията й.

Псувните на бащата изумили и хамали

Цветана е много привързана към всички свои близки. Те й помагат, за да успява в тениса, но специалният човек в спорта за нея е баща й Кирил. Той й е личен треньор от много години и самата тя признава, че дължи много от победите си именно на неговия нестандартен подход по време на тренировките. Преди всеки важен мач бившият състезател по кану я изкарва от кожата и я кара да излее на корта цялата си спортна злоба. Това е семейната формула за успеха. Близките на първата ни ракета още си спомнят как на "Аустрелиън оупън" преди седем години вечерта преди мача с Винъс Уилямс, която падна за първи път от Пиронкова, таткото звъннал и казал по телефона: "Излез да загубиш". Според него точно това е начинът да я насърчи.

Цвети от малка е свикнала на шумните и често груби забележки, които прави баща й по време на тренировки. "Веднъж до кортовете на Новотела работеха група хамали. В един момент забелязах, че всички са се вторачили в нас със зяпнали уста. Осъзнах, че речникът ми на тренировката е бил толкова цветист, че пред него техните псувни сигурно са изглеждали като детски лексикон", сподели преди време за "Стандарт" Кирил Пиронков. След всяка голяма победа роднини и приятели са свикнали да се обаждат подред, за да я поздравят. Винаги обаче са премерени в хвалебствията, защото знаят, че това не е в полза на спортиста. Най-директен всеки път насреща е баща й, който след победа не пропускал да й припомни да не си вири носа, а да мисли за следващата среща. "В никакъв случай не бива да я обхваща звездоманията. Най-страшното нещо за един спортист е да си помисли, че е най-великият", често повтаря Кирил Пиронков.

Кучето Волфганг също гледа тенис

Домашният любимец на Цвети Пиронкова също гледа мачовете на тенисистката. Баба й Елисавета, която обикновено се грижи за него, когато стопанката му отсъства, споделя, че при всеки добър удар на Цвети немският шпиц лае одобрително. Животното е на четири годинки и е много умно. На галено го наричат Волф. Двете баби Елисавета и Цветана са единствените в рода на пловдивчанката, които не се занимават със спорт. Те обаче са най-вярната публика на Цвети и не пропускат нейна среща. Заради часовата разлика по време на сегашните й мачове те дори не спели, за да гледат победите на внучката, и денонощно седели пред телевизора.

Маги Малеева: Двамата с Гришо са пример за децата

Цвети и Григор са пример за по-малките, обяви Магдалена Малеева след триумфа на Пиронкова в Сидни. "Успехът й е много голям. Особено като се има предвид, че е турнир от първа категория. Като цяло бе доста неочаквано след годината, която имаше. Но пък и още по-сладко" заяви още най-малката от сестрите Малееви пред "Гонг". "Гледах само последния й мач. Просто правеше това, което й се отдава добре - беше почти безгрешна от бекхенд. Сервисът й също бе много добър и се движеше чудесно по корта", допълни Маги. "Емоцията да спечелиш такъв турнир ми е позната. Невероятно е. Аз не можех да спя доста време след това", призна още Маги, който има 10 титли от WTA турнир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай