Целта ни е постоянна академия на "Милан" у нас

Целта ни е постоянна академия на "Милан" у нас | StandartNews.com

Управителят на "Доминант спорт груп" и представител на футболен клуб "Милан" за България Ивайло Рачев даде интервю за "Стандарт" по повод взаимоотношенията с "росонерите" и "Ювентус".

- Г-н Рачев, разбрахме, че започвате проекти в България с "Милан" и "Ювентус". Можете ли да ни разкажете малко повече за това какво всъщност ще представляват те?

- Проекти на "Милан" развиваме в България от няколко години, като следващия месец в Дряново ще проведем трети лагер "Milan Junior Camp". Това е лагер за деца и младежи от 5 до 17 години, като в 5-дневния камп се провеждат двуразови тренировки и накрая се избират най добре представилите се участници, които отиват на финален турнир в Милано. Интересът е голям, като вече имаме над 220 деца и младежи от цяла България, дори и от чужбина. Интересното е, че записвания имаме и от Италия. Това е отлична възможност за популяризиране на региона и страната. Основната ни цел с "Милан" е откриването на перманентна "Академия на Милан" в България, в която да тренират и да се обучават деца и младежи от цялата страна, в процес сме на организиране и създаване на такава школа.

С "Ювентус" започваме развитие в България, като намерението е да се организира за първи път детски лагер "Juventus Junior Camp" в София в началото на септември, но за това ще направим специална пресконференция.

- Как решихте да развивате такива проекти, трудна ли е организацията?

- Взаимоотношенията ми с двата гранда са от 10 години и след като вече в България има предпоставка и условия за такива проекти, реших да развиваме партньорства в моята родина. Работата с деца и родители е голяма радост и сериозна отговорност. Също така и необходимостта от промяна на методологията, отношението, тренировъчния процес и възможноста за развитие на местните треньори и деца, ме накараха да започна развитие на проектите в Източна Европа. Относно организацията мога да споделя, че съм впечатлен от младите кадри и екипи в различни общини, което дава предпоставка за правилна организация. Като пример мога да дам Община Дряново, начело с кмета инж. Мирослав Семов и неговия екип, както и няколко други областни града, в които ще развием проекти следващата година.

- Колко деца могат да се включват и как ще бъдат избирани?

- В лагерите могат да участват 250-300 деца, в зависимост от спортната инфраструктура като хотелска част и база. Те биват избирани на свободен принцип. Няма значение дали са тренирали футбол, целта е да се даде шанс на всички.

- Как може такова нещо да повлияе на бъдещето им?

- Това, което наблюдавам, е, че за децата остава незабравимо преживяване, те спортуват, стават по-отговорни и самостоятелни, влизат в друга среда и се докосват до своите идоли, който им служат за пример. Намират нови приятели и най-вече укрепват физически и психически, а здравето е най-важно. Промяната на тяхното бъдеще може да тръгне именно от един такъв лагер, като примерите са много...

- А вие какво научавате от подобни проекти?

- Тези проекти за мен са социални и възможностите, които дават, развивайки потенциала на нашата нация, ме карат да се развивам и научавам неща, които всеки човек в своя житейски път трябва да изпита и реализира. Влияят ми положително.

- Как може държавата да подпомогне на такива начинания и изобщо българския футбол?

- Държавата може да помогне, като продължи да изгражда спортната инфраструктура, другото е наша работа.

- Това лято феновете се вълнуват за Европейското първенство по футбол, имате ли прогнози за победител?

- Прогнози дават в букмейкърските къщи, а ние в България имаме топ такава. Симпатизирам на Италия, но ще стискам палци и за Белгия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай