"Левски" подпука тръст "Синя България"

Ще изчистите ли дълговете трупани по вашето време в УС, питат от "Герена"

"Левски" подпука тръст "Синя България" | StandartNews.com

"Левски" скочи на тръст "Синя България". Повод за това и призив, който отправи фенската организация. Тя иска да се свика общо събрание, за да търси сметка на Спас Русев и ръководството. Ето и жлъчният отговор от "Герена":

До

Г-н Васил Колев

Председател на УС
„Тръст Синя България" („ТСБ")

Отворено писмо

8 юни 2017 г.
Уважаеми г-н Колев,

Обръщам се директно към Вас, защото Вие сте в позицията да представлявате обобщеното мнение и позиция на ТСБ.

Вчера в медиите се разпространи информация относно намерението на представляваната от Вас организация да свиква общо събрание на ПФК Левски АД. В същото това съобщение Вие отправяте остри критики към текущото управление на дружеството, в което ТСБ е акционер. В това число умишлено създавате впечатлението за лошо финансово състояние на клуба в деня, в който стана ясно, че клубът е получил лиценз за участие в европейските турнири за сезон 2017/2018.

Започвам така това писмо, защото в случая е необходимо да направим едно основно разграничение. Пиша до Вас и ТСБ не като организация на привърженици на Левски, а като акционер в дружеството ПФК Левски АД.

Търговският закон вменява на акционерите в едно дружество единствено задължението да се плати стойността на придобитите акции, освен в случаите, когато те са подарени. Въпреки че не е написано в закона, в практиката е разпространено виждането, че един акционер има задължение за лоялност и добросъвестно отношение към дружеството, в което е акционер.

Дълбоко съм разочарован от факта, че поведението Ви води до уронване на имиджа и престижа на ПФК Левски АД. Във вашето съобщение с дата 07.06.2017 година Вие отправяте целенасочени спекулативни обвинения, които пречат на дейността на клуба и водят до директни финансови и морални щети. Вие не се отнасяте към ПФК Левски АД с грижата на добър стопанин. За съжаление това не е първият път, в който си позволявате такова отношение спрямо дружеството, в което сте акционер. Затова аз като изпълнителен директор на дружеството, в което ТСБ е акционер, съм принуден официално да Ви предупредя, че ощетявате сериозно клуба и многобройните му акционери.

Вие много добре знаете, че Търговският закон дава на всеки акционер три основни права: (1) право на глас в общото събрание, (2) право на дивидент и (3) право на ликвидационен дял. При свикано общо събрание всеки акционер има и правото да се запознае с материалите по него. Затова знаете и че с Вашето искане с дата 01.06.2017 г., отправено към клуба за такава детайлна финансова информация, превишавате толкова много правата си на акционер, че явно е направено с мисълта за създаване на фалшиви новини.

Припомням Ви, че през 2015 и 2016 година ТСБ и отделно неговият тогавашен председател Илия Козарев са били членове на УС на ПФК Левски АД. За тези две финансови години клубът е реализирал загуби от 5.7 милиона лева и ТСБ е бил част от управлението, довело до тези загуби. Именно справянето с последствията и причините, довели до тези загуби, е голяма част от моето ежедневие. Намирам за неморална и дълбоко разочароваща Вашата претенция към сегашното управление на клуба, предвид факта, че ТСБ и Вие лично не сте обяснили защо се е стигнало до тези загуби, каква е била Вашата роля в тяхното формиране и какво е наследството, което сте оставили на клуба. Затова се обръщам към Вас, нека ТСБ да спази обещанието си, поето на Общото събрание на ПФК Левски АД, проведено на 30.08.2016 година и да предостави на всички акционери и на широката общественост обещания доклад за участието на ТСБ в УС на клуба. Учудващо е, че почти година по-късно на мен се налага да Ви припомня за това поето обещание.

Използвам случая да Ви припомня, че след наша среща на 05.04.2017 година съм изпратил до Вас и ТСБ детайлен мейл по повод на дискутираните теми. Надявам се този мейл е бил споделен с Вашите членове, защото дава отговор на някои от въпросите, които Вие публично сте повдигнали след тази дата. Искам да ви обърна внимание, че все още не сте отговорили на питането ми дали ТСБ като голям акционер (10% от акциите) в ПФК Левски АД е в състояние да помогне с генерирането на нови приходи за дейността. Това, разбира се, при положение, че искате и можете да помогнете на ръководството на клуба в намиране на начини за обслужването на задълженията на клуба, в чието натрупване сте участвали.

В заключение искам да се обърна настоятелно към Вас и ТСБ като акционер в ПФК Левски АД да спазвате задължението си за лоялност и добросъвестно отношение. Позволявам си да перифразирам един известен цитат и да завърша така – Не питайте какво клубът може да направи за Вас, а какво вие можете да направите за него.

Красимир Иванов
Изпълнителен директор

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай