Първи съвет на "малката коалиция" след оставката на Симеонов

Освен предложението на Волен Сидеров за оставка на Красимир Каракачанов, най-вероятно ще бъде обсъдено и предложението на НФСБ кой ще замени Валери Симеонов

Първи съвет на "малката коалиция" след оставката на Симеонов | StandartNews.com

Ще има ли нова оставка в „малката коалиция“? Отговорът ще стане ясен до часове. Управляващите се събират на коалиционен съвет за първи път след оставката на Валери Симеонов. Вицепремиерът напусна поста в петък вечерта. Ден по-късно лидерът на „Атака” и партньор в коалицията на „Обединените патриоти” призова министърът на отбраната Красимир Каракачанов също да подаде оставка. Лидерът на ВМРО заяви, че ще обмисли решението си до съвета.

На съвета се очаква участниците в „Обединените патриоти“ – „Атака“, НФСБ и ВМРО – да решат бъдещето на коалицията. Освен предложението на Волен Сидеров за оставка на Красимир Каракачанов, най-вероятно ще бъде обсъдено и предложението на НФСБ кой ще замени Валери Симеонов в правителството на Бойко Борисов. Пред националистите в малката коалицията има два варианта – единият е да бъде издигнат депутат от групата им в парламента, а вторият - да потърсят обществена фигура. На заседанието се очаква патриотичната коалиция да актуализира програмата си за управление като приоритетно да бъдат изведени темите като повишение на доходите и развитие на бизнеса. В петък вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов подаде оставка и напусна кабинета. Като причина той изтъкна медийна кампания срещу него по повод определението за майките на деца с увреждания. В свое интервю Симеонов ги определи като “кресливи жени с уж болни деца”.

Оставката на вицепремиера дойде на 26-тия ден от началото на протестите срещу него и на втория ден след изказване на депутата от НФСБ Петър Петров, че децата с увреждания трябва да бъдат давани в държавни домове, за да могат майките им да работят. Протестите на майките обаче продължават до гласуването на оставката на вицепремиера от депутатите в парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай