Контузии помрачиха синия юбилей

Контузии помрачиха синия юбилей | StandartNews.com

Неприятни контузии на двама футболисти помрачиха настроението в мача с "Юргорден" на ст. "Васил Левски" (2:2), с който беше отбелязана 50-годишнината от първото участие на сините в евротурнирите. Проблемите започнаха още на загрявката, когато халфът Джереми де Ноойер получи болки и се прибра в съблекалнята, а като титуляр започна Владислав Мисяк. В 18-ата минута травма покоси и защитника Деян Иванов, който и без друго страдаше от проблеми в коленете. Вместо него влезе австриецът Максимилиан Карнер. Иванов получи първа лекарска помощ край тъчлинията, след което се прибра облегнат на човек от медицинския екип и със силно куцукане, а впоследствие беше откаран с линейка в "Пирогов". Според първоначалната преценка на докторите той е със скъсани коленни връзки. Травмите на двамата ги вадят от може би най-важния мач през есента - дербито с "Лудогорец" следващата неделя, в което се разиграва първото място.

На терена "Юргорден" неочаквано поведе, за радост на 50-ината фенове от Швеция. Още в 8-ата минута Кевин Уокър врътна технично пряк свободен и изненада Боян Йоргачевич. Куриозно голмайсторът се оказа и победител от шведския "Мюзик айдъл" от 2013 г., когато е бил играч на "Сундсвал". В 48-ата минута Атанас Курдов изравни след удар отдалече и рикошет в крак на защитник. В 86-ата Фредерик Стенман отново изведе гостите напред, но 90-ата минута за пореден път донесе късмет на "Левски", благодарение на двама сини юноши: Динко Митрев центрира и Илия Димитров с глава оформи крайното 2:2.

Топузаков плака от носталгия

Юбилейният мач събра на едно място ветерани на "Левски" от няколко поколения. Един до друг застанаха Иван Вуцов, Сашо Костов, Сашо Манолов, Иван Тишански, Кирил Ивков, Елин Топузаков, Георги Иванов-Гонзо и други. Те си спомниха за славното минало и за някои от най-големите победи на отбора в евротурнирите, а Топузаков не издържа и докато говореше, се разплака, аплодиран от публиката.

В отворено гласуване феновете на "Левски определиха и най-запомнящите се мачове в евротурнирите в няколко раздела.
За най-славна победа беше избрана епопеята с 5:4 срещу "Барселона" от 1974/75 г.
Най-драматичната загуба е невероятният обрат от 3:1 до 3:4 от "Антверпен" от 1989/90 г.

Най-великият мач е равенството 2:2 с "Киево" в Италия, с което "Левски" стана първият български отбор, взел участие в Шампионската лига през 2006/07 г.

За най-красив гол беше определена тупалката отдалече на Николай Тодоров-Кайзера, с който "Глазгоу Рейнджърс" беше отстранен в последната минута с 2:1 през 1993/94 г.

А най-страхотната публика е била на победата над "Удинезе" с 2:1 през 2005/06 г.
За най-добър треньор на "Левски" в евротурнирите беше определен Станимир Стоилов, чиято е заслугата за двата най-успешни сезона на отбора в най-новата история - достигането до четвъртфиналите в Лига Европа и участието в Шампионската лига.

При определянето на идеалната единайсеторка за всички времена най-много гласове получиха вратарят Димитър Иванков, защитниците Николай Илиев, Елин Топузаков и Игор Томашич, халфовете и крилата Даниел Боримиров, Божидар Искренов и Седрик Бардон, и нападателите Георги Аспарухов и Наско Сираков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай