КФН обясни за отказа на ЦСКА

КФН обясни за отказа на ЦСКА | StandartNews.com

Комисията за финансов надзор обяви своите мотиви, с които отказа да потвърди проспекта за първично публично предлагане на акциите на ЦСКА. Заместник председателят на комисията Владимир Савов говори ексклузивно пред "Дарик":

Ето основните причини:

1. В проспекта въпреки направените указания съществуват множество непълноти и несъответствия. Първият голям минус за комисията е липса на представена информация и доказателства за редовно свикване на Общото събрание, на което се е взело решение за публичното предлагане. Съгласно Търговския закон съществуващите акционери имат право първи да запишат и закупят акции от увеличението на капитала. В Комисията не бяха предоставени достатъчно доказателства, че на общото събрание акционерите са били надлежно информирани и са се отказали от своите права. Съответно бяха констатирани неизпълнения на законови изисквания относно свикването и обявяването на материалите за общото събрание.

2. Бяхме изискали в проспекта да бъде предоставена информация за критериите на ФИФА и УЕФА за оценка на вещни права върху футболистите. С прости думи как се е оценяват играчите колко струват. На базата на тази оценка ЦСКА казва, че акциите трябва да струват определена цена. В проспекта не беше разкрита изисканата информация за критериите за изготвената оценка.

3. Имаме информация от публични източници, че футболисти, които са фигурирали в представената оценка на отбора (направена към 2013 година), вече са напуснали отбора. Такива като Фо-Поре, Менди, Косоко, Гъргоров и други. Напусналите общо са оценени на общо 7 млн. лева в тази оценка. В отчета на дружеството, информация от който се съдържа в проспекта стойността на активите не е намалена с 7 млн. лева, а са отписани активи за 50 000 лева. Този междинен финансов отчет към 31 октомври 2014 година не отразява реалното финансово състояние. Това е огромен минус. Този документ отразява ли реалното финансово състояние или не?

4. Неадекватно разкрита информация за сделки със свързани лица между ПФК ЦСКА и основния акционер, които не са разкрити в проспекта, а ги знаем, защото ги виждаме разкрити в годишния финансов отчет. Тези два документа трябва да си съответстват. Не е предоставена информация за свързаните сделки.

5. Междинният отчет е подписан само от изпълнителният директор Александър Тодоров, а не от съставителя – главния счетоводител Росен Ангелов. Това поставя под сериозно съмнение достоверността на оповестената информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай