Калин Каменов: „Ботев“ (Враца) умишлено е воден към фалит

Калин Каменов: „Ботев“ (Враца) умишлено е воден към фалит  | StandartNews.com

Кметът започва одит на клуба, задълженията са за близо 1 млн. лв.

„Ботев" (Враца) умишлено е воден към фалит. Това заяви новият кмет на града Калин Каменов и допълни, че футболният клуб има близо 1 млн. лв. задължения към различни институции и бивши играчи. Както е известно, врачанският тим игра с юношите мача от последния 15-и есенен кръг на северозападната "В" АФГ срещу Павликени заради бойкот на ръководството и играчите.

„Никой не е по-голям от отбора, който обичаме всички. И преди е имало претенции за заплати, може в бъдеще пак да се случи. Никой обаче не може да си позволява да поставя под риск авторитета на един отбор. Не мога да приема откровените лъжи и спекулации от сегашното т.нар. „ръководство на отбора". Не мисля, че има такова, защото в противен случай клубът нямаше да е близо с 1 000 000 лв. задължения. Нямам намерение да нося отговорност за липсата на финансово управление на този отбор през последните години. Ако някой смята, че аз съм виновен за сегашното състояние, много се лъже. Знам, че най-лесно е проблемът да се прехвърли от болната на здравата глава, ама няма да стане. Ако някой си мисли, че ще използва един спортен клуб за политически цели и за реваншизъм, много се е объркал. Отборът няма да се политизира повече, нито от мен, нито от когото и да е", заяви Каменов.

Кметът разясни, че ПОФК Ботев е с близо 650 000 лв. дълг към НАП /без лихвите/ и със задължение към здравни служби, полиция, пожарна, ВиК, ЧЕЗ и бивши състезатели, осъдили тима. Не са плащани такси и наеми към ОП „Спорт и туризъм".

„За близо 200 000 лв. има нефактурирани разходи, за които някой трябва да даде обяснение. Затова започваме одит, категоричен е Каменов. - Не може при такива задължения да се дават заплати от 1 600 лв. до 2 500 лв. при положение, че има отбори в „Б" група с амбиции за елита, давам за пример Поморие, където възнагражденията са по 400 лв. В други клубове, където има по една забавена заплата, не се правят стачки и бунтове, уронващи престижа на тима. Ако някой смята, че ще използва Ботев за провокации, да бъде така добър да си вземе екипировката от стадиона и да си ходи. Това не са нито първите, нито последните ръководители и футболисти, които ще дойдат. Има много добри състезатели, които искат да играят в Ботев. Ако някой си мисли, че ще изнудва врачани за необосновано високите заплати, много се лъже".

Той допълни, че има два варианта за изход от ситуацията. Добрият е намирането на сериозен спонсор, който да поеме издръжката на отбора, да се изготви програма за финасово-стабилно управление и много по-сериозен план за погасяване на задълженията. Другият вариант е клубът да фалира и да започне на чисто, но Каменов отхвърли тази възможност и обяви, че ще се работи за оздравяването на Ботев.

„Ако продължаваме по същия начин, клубът след няколко години ще фалира. През последните години той е воден умишлено към фалит. Аз не съм съгласен да му опростя 200 000 лв. задължения към общината и едва ли някой врачанин ще бъде. Проблемът не е в трите недадени премии и едната заплата. С този шум и дим, всъщност се опитва да бъде отвлечено вниманието от огъня, който тлее в клуба. В момента месечните разходи са 70 000 лв. във „В" група, докато през миналата година в „Б" група са били 20 000 лв. Над 700 000 лв. са харчовете за година при бюджет 300 000 лв. Къде е икономическата логика? Не искам отборът да отиде в „А" окръжна група. Искам той да се запази", каза кметът.

В неделя вечерта Калин Каменов лично посрещна юношите, които играха в гостуването на Павликени, загубено с 0:3.

„Голобрадите момчета от старшата възраст вчера играха и не искаха заплати, не ревяха за неизплатени премии. Да, загубиха, но загубиха мъжки. Това е бъдещето на този отбор, а не скъпоплатени наемници. Този отбор е на врачани, трябва да има школа и да се залага на нашите деца. Ботев ще го има, въпреки ужасното финансово състояние, в което се намира. Благодаря на истинските, мъжки момчета, които отидоха в Павликени и защитиха достойнството на нашия град, честта и името на Ботев. С постъпката си те показаха, че трябва да им се даде шанс да се научат, да сбъркат, да се поправят. Спортът във Враца трябва да се изгражда постепенно, на здрава основа, база и инфраструктура. Това е бъдещото, а не нереалистично високите очаквания. Доброто финансово управление ще даде резултати", заяви Каменов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай