Ивайло Петев - Спасителят от Баховица

Ивайло Петев - Спасителят от Баховица  | StandartNews.com

Като хлапе в родната Баховица Ивайло Петев има една голяма страст - футбола. Приятелите от онези години го описват като скромен и амбициозен да пробие в спорта. Пред Ивайло няма друг по-лесен път в живота. Родителите му са обикновени хора, нямат връзки, нито финанси да ударят рамо на детето. Любопитното е, че докато гони топката по поляните на Баховица, тийнейджърът и неговите приятели се оприличават един друг на любимите си футболисти. А те са от ЦСКА. Подобно на мнозина от онези времена и момчетата от ловешкото село искат да приличат най-вече на Христо Стоичков и Любослав Пенев.

Едва ли Петев е предполагал, че един ден ще наследи Любо и то като селекционер на националния отбор. Момчето от Баховица постигна един от върховете в треньорската професия твърде млад - на 39 години. А проходи в занаята едва преди 5 сезона и то в скромния "Любимец". Така за петилетка постигна толкова, колкото някои негови колеги не правят за цял живот, ако използваме терминология от миналия век. Спечели две титли с "Лудогорец", но късметът в Европа му избяга. И това доведе до раздялата с Кирил Домусчиев. Бизнесменът дори разкритикува поведението на младия спец след първите успехи. Тогава от Разград се чу, че Петев се държал повече от строго с играчите. Крясъците и глобите не били рядкост, срещу което скочили най-вече звездите. Е, това може да бъде тълкувано и като минус, и като плюс. Точна рецепта няма, важни са единствено резултатите.

Но Петев вече имаше име, за да се пазари с най-добрите клубове у нас и в комшийските първенства. Офертите не закъсняха. Ивайло дори пристана на "Левски". За да изживее може би най-тежкия ден в кариерата си. Фенове на "сините" го съблякоха насред представянето, не ги спря присъствието на самия Наско Сираков. За съжаление на всички футболни хора и запалянковци клипчето със срамния акт стана най-популярното българско събитие в youtube. Нямаше световна медия, която да не коментира резила с Петев. Но пък всяко зло за добро, както е казал народът. Юношата на ловешкия "Осъм" (сега "Литекс") намери слънчев пристан в красивия Лимасол. Българинът бързо спечели кипърците благодарение на резултатите с АЕЛ. Дори стигна на точка от титлата, но тя му се изплъзна. После направи повече от хубава кампания в Европа, спряна чак от могъщия "Зенит". Петев доказа, че няма нищо случайно в успехите му начело на "Лудогорец".

Тъй като едва ли има голяма разлика между манталитета в българския футбол и този в кипърския, не беше изненадваща раздялата между АЕЛ и нашия спец. Шефовете отказаха да платят определени бонуси на треньора и го изгониха най-нагло. Срещу което веднага получиха дело във ФИФА.

Липсваше и особено интрига след уволнението на Любо Пенев. При липсата на средства за доказан чужденец Петев бързо се превърна във фаворит за поста на селекционер. И очакваното се случи. Единодушно, макар че точно Кирил Домусчиев не искаше бивш свой кадър начело на "лъвовете". За да не бъде обвиняван после в намеса при подбора на национали. Петев се закле, че няма да търпи намеса нито от "орлите", нито от човека, дал му най-много в годините на футболист - Гриша Ганчев. Петев стана два пъти шампион с "Литекс". А според слуховете край Покрития мост - на практика се беше договорил за заместник на Красимир Балъков.

Е, смени друга легенда, като задачата изглежда доста по-сложна. Според мнозина и Пеп Гуардиола не може да вдигне този национален отбор. Време няма, първият тест пред Ивайло ще е мач с Италия. Поне напрежението ще липсва, защото никой в България не очаква чудеса.

Със сигурност спецът ще има повече дни за семейството, което живее в Ловеч. Петев има дъщеричка, а съпругата му работи в местното електроразпределение. Ивайло все така обича да разпуска в родната Баховица. Слуша попфолк, пие по едно-две уискита. Точно като Любо Пенев е фен на испанската треньорска школа. И по-специално на Унай Емери - баска, при когото беше на стаж във "Валенсия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай