Ицо, Емо и Бербо са лицата ни в Европа (видео)

Ицо, Емо и Бербо са лицата ни в Европа (видео) | StandartNews.com

Христо Стоичков, Емил Костадинов и Димитър Бербатов са най-успешните български футболист в европейските турнири. Това е заключението на УЕФА. Тримата бивши асове на ЦСКА са с най-много мачове във всички състезания - Бербатов (61), Стоичков (37) и Костадинов (35). Камата е единственият българин, станал европейски клубен шампион. Легендарният №8 направи това с Барселона през 1992 г. на "Уембли". Пет години по-късно той вдигна и КНК с каталунците.

Христо е и голмайстор №1 от българите в турнира на шампионите - 18 попадения с екипа на ЦСКА и "Барса". Втори е Бербо с 15 гола за "Байер" (Леверкузен)," Манчестър Юнайтед" и "Монако". Трети е Цветан Йончев, който има 11 попадения за ЦСКА, с едно повече от четвъртия Костадинов, който е бележил за ЦСКА, "Порто", "Байерн" (Мюнхен) и "Фенербахче".

Ицо води и като голмайстор №1 на България във всички европейски турнири - 35 гола. Само на едно попадение зад него е Бербатов. Митко пък бие Ицо по брой мачове в Европа - 87 срещу 71. Благоевградчанинът е бранил цветовете в Европа на ЦСКА, "Байер", "Тотнъм", "Ман Юнайтед" и "Монако". Стоичков дели второто място със 71 двубоя с бившия капитан на "Левски" Елин Топузаков.

Емо Костадинов може да се похвали като единствения българин с гол в европейски финал. Крилото се разписа във финала за Купата на УЕФА между "Байерн" и "Бордо" през 1996 г., когато спечели отличието с баварския гранд. Бербатов пък е единственият българин, играл на финал в ШЛ с два различни отбора - "Байер" през 2002 и "Ман Юнайтед" през 2009 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай