Истерия по "Лудогорец" в Букурещ

Истерия по "Лудогорец" в Букурещ | StandartNews.com

Готови сме за лигата на богатите, обяви Дерменджиев

Футболистите на "Лудогорец" бяха посрещнати като кралски особи в Букурещ. Тълпа от репортери от печатни медии, телевизионни екипи и ловци на автографи се изсипа на летището, за да отрази първите им стъпки на румънска земя преди битката със "Стяуа". Срещата от плейофите за влизане в групите на Шампионската лига е днес от 21,45 на "Арена Национал". Комшиите тичаха като луди по Юнес Хамза, който бе картотекиран в последния момент и изправи косите на Гълка и компания. Румънците се биеха, за да вземат интервю от него. Журналистите преследваха "Лудогорец" до хотела, а някои от тях ще стоят на пост до мача, за да хванат сензация около родния тим.

"Лудогорец" се похвалиха с отличния избор на база. Българите се радват на всички екстри. Те обаче не се застраховаха и не взеха готвач със себе си. От менюто им отпаднаха местните манджи. Шампионите разчитат на схемата, която изведе Германия до световната титла в Бразилия - спагети и паста.

Собственикът на клуба Кирил Домусчиев не пътува с отбора. Той се появи в комплекса "Царско село", за да гледа двубоя с дублиращия отбор на "Лудогорец" срещу ЦСКА. Бизнесменът спази традицията си и отказа да говори преди срещата със "Стяуа".

Румънските букмейкъри пък шокираха феновете на "Стяуа". Те обявиха, че "Лудогорец" е фаворит. Коефициентът за победа на българите е 1,72, докато този на комшиите - 2,00. Не така обаче мислеше Ангел Петричев в изказванията си пред румънците. "Домакините са фаворити заради традициите си в турнира. Но все пак срещата започва от 0:0 и никой не знае как ще завърши. Със сигурност ще бъде голяма битка", каза изпълнителният директор. "Ще използвам шаблона. Няма фаворит. Всичко е 50:50. Съперникът ни е стойностен отбор. От 11 години са в групите на европейските турнири. Имат визия и стил, притежават много добри футболисти. За нас обаче е добре, че са ги напуснали 11 души и имат толкова нови. Не можем да си правим изводи от контролата, която играхме с тях, защото в официални срещи нямат загуба", коментира треньорът Георги Дерменджиев. "Ние сме по-спокойни. Натрупахме и рутина. Отборът е готов да играе и в групите на Шампионската лига", допълни специалистът.

Фенове тръгват с колела

от Разград за Букурещ. Двама от привържениците на българския шампион решиха да подкрепят своите любимци срещу "Стяуа" стигайки до "Генча" на велосипеди. Идеята е на учредителя на разградския клуб за приключенски спортове "Зелена стъпка" Цоньо Пенев. Към него се включи и приятелят му Иван Радев. Двамата се надяват и други любители на футбола и колоезденето да се присъединят към тях. Те тръгват днес в 13,00 ч. от входа на сектор "В" на ст. "Лудогорец Арена", а връщането е на следващата сутрин след мача на Лудогорец със "Стяуа". Очаква се походът от 141 км. да продължи около 6 часа. Освен предпазни каски и светлоотразителни жилетки, колоездачите ще имат и отличителни знаци за това кой отбор подкрепят - знаме на "Лудогорец".

Хамза шашна комшиите

Нападателят на "Лудогорец" Юнес Хамза хвърли в тъч румънците преди мача днес. Бившият голаджия на "Ботев" (Пд) обясни пред "Газета Спортурилор" причината да предпочете офертата на българския шампион пред тази на "Стяуа". "Няма какво да доказвам на тях. Те ме искаха, но получих по-добра парична оферта от "Лудогорец" и затова предпочетох да остана в България", каза Хамза. "В никакъв случай няма да съжалявам, ако не играя в Шампионска лига. Заплатата ми си остава същата. А и все пак ще играя в групите на Лига Европа, което също е добре. Най-важното за мен е, че "Лудогорец" ме искаше повече, ще печеля много добре и нямам никакви проблеми. Аз съм професионален футболист, който играе за пари", каза тунизиецът, който говори и за феновете на ЦСКА, което ще викат за румънците днес. "Не ме интересува. Това са си неща на феновете, аз си гледам футбола. Сигурен, че "Лудогорец" ще има превъзходство по трибуните на реванша в София", добави Хамза, който събра очите на комшиите с чорапите си, които помагат да не чувстваш умора по време на път.

Гонят Гълка при провал

Това е най-важният мач в живота ми, каза треньорът на румънците

Главата на треньорът на "Стяуа" Констатин Гълка най-вероятно ще падне, ако тимът отпаднe от българския шампион "Лудогорец" в Шампионската лига. В Румъния твърдят, че шефовете на клуба са му вдигнали мерника заради не чак толкова убедителната игра.

Преди първия мач в Букурещ, Гълка заяви, че е оптимист. "Убеден съм, че ще се класираме в групите на Шампионската лига. Въобще не мисля за Лига Европа. Разполагаме със силен отбор и мястото ни е сред най-добрите", коментира Гълка. "Това е най-важният мач в моята треньорска кариера досега, но се надявам, че занапред ме чакат още много такива срещи", допълни той. "Имахме съгледвачи на последните три срещи на "Лудогорец". Мога да кажа, че съперникът разполага с много добър отбор, при който има отлична взаимовръзка между отделните линии. Българите имат много бързи и технични футболисти, обичат да задържат топката и умеят да разиграват добре в средата на терена", каза Гълка. "Ако бъдем достатъчно агресивни и не допускаме леки грешки, съм сигурен, че ще вкараме гол и ще наложим волята си. Надявам се с утрешния мач да направим голяма крачка към групите на Шампионската лига", каза Гълка. "Имаме някои проблеми в състава. Танасе изпитва болки и най-вероятно няма да играе", допълни още Гълка.

700 жандармеристи пазят "Генча"

700 души от румънската жандармерия ще следят за реда по трибуните и около стадион "Генча" днес, когато "Лудогорец" гостува на "Стяуа". Униформените са инструктирани да използват сила само в краен случай. В същото време рейсовете с привърженици на "Лудогорец" ще бъдат ескортирани от полицейски автомобили от Дунав мост до стадиона. Органите на реда в Букурещ са осигурили по една пилотна кола на всеки пет автобуса. В столицата рейсовете ще паркират в близост до сектора за гостуващи привърженици на северната трибуна. Феновете, които пътуват с автомобили от България ще бъдат насочвани от местни полицаи и стюарди към входовете.

УЕФА направи жест към "Стяуа"

преди реванша срещу "Лудогорец". На официалната си страница, тимът пусна клип с най-великите моменти от историята на румънците. Естествено голяма част от клипа е свързана с магическата вечер в Севиля, където "Стяуа" печели Шампионската лига. През 1986 г., румънците надиграват с 2:0 "Барселона".

Първият сблъсък е по-важен

от реванша, смята бившият защитник на "Стяуа" и настоящ на ЦСКА - Вальо Илиев. "Не знам дали "Лудогорец" ще бъде труден съперник за "Стяуа", но мога да кажа, че е много добър отбор. Първият мач в Букурещ е много важен. Ако румънците спечели с два гола разлика, ще има отлични шансове да продължи напред. Ако не успее да вземе добър аванс, гостуването в София ще бъде много тежко за отбора", каза Илиев. Той добави, че съжалява, че не е останал в Букурещ. "Ако се върна назад, мисля, че направих голяма грешка, че напуснах "Стяуа", който тогава разполагаше с добър отбор и прекрасен колектив. Дали има шанс отново да играя в Румъния? Не знам, всичко е възможно", каза 34-годишният Илиев.

Съперникът се отказа от стар познат

на "Лудогорец". Става въпрос за Данко Лазович. Заради финансовите проблеми в "Партизан", който "орлите" отстрани в миналия кръг на Шампионската лига той иска да напусне. Като фаворит за подписа му бе "Стяуа". Румънците обаче се отказаха от неговите услуги. "Твърди стар е за нас", заяви треньорът Константин Гълка.

Ние сме марка в Европа

заяви халфът на "Стяуа" Лучан Филип преди първия мач с "Лудогорец". Той вярва, че румънците са по-големият отбор и имат повече опит от българите. "Има емоции, но те са положителни. Всяка година играем в Европейските турнири и не мисля, че ще позволим напрежението да ни натовари допълнително. Българите участват в Европа от само две години, като едва през миналия сезон те постигнаха добри резултати", сподели Филип. "Кешеру е в страхотна форма. Вярвам, че го покаже и срещу "Лудогорец". Сигурен съм, че ще вкара на българите", добави Филип.

Химнът на ШЛ ни дава мотивация

каза защитникът на "Стяуа" Корнел Рапа. "Българите от "Лудогорец" са силен отбор с добри футболисти, но най-важното е да не мислим за тях, а да покажем нашата игра. Всеки иска да влезе в групите на Шампионската лига, за да се състезава на най-високото ниво на европейския клубен футбол. Именно затова, когато чуеш химна на този турнир, това ти дава допълнителна мотивация", коментира Рапа.

"СТЯУА"
24. Арлаускис
2. Рапа
33. Варела
4. Зукала
14. Латовлевич
11. Препелита
12. Станчу
18. Синмартеан
77. Попа
10. Танасе
28. Кешеру

Резерви

95. Койокару
5. Лукин
22. Пирвулеску
8. Филип
26. Неагу
97. Вилчеану
9. Янчу

Треньор: Константин Гълка

"ЛУДОГОРЕЦ"

21. Стоянов
80. Кайсара
27. Моци
15. Ал. Александров
25. Й. Минев
18. Дяков
8. Ешпиньо
7. М. Александров
93. Мисиджан
84. Марселиньо
9. Безяк

Резерви
91. Чворович
55. Терзиев
20. Шоко
23. Златински
12. Анисе
11. Кишада
99. Хамза

Треньор Георги Дерменджиев

Съдия: Феликс Брих (Гер)

bTV Action
21,45 Футбол, ШЛ: "Стяуа" - "Лудогорец" (пряко)

Ring.BG
21,45 Футбол, ШЛ: "Бешикташ" - "Арсенал" (пряко)

Eurosport
10,30 и 18,45 Плуване, ЕП: Серии и финали (пряко)
15,00 и 17,00 Скокове във вода, ЕП: 1 м., трамплин, мъже; 10 м синхронно, жени (пряко)
23,00 Колоездене, "Про челъндж": Аспен - Крестед бът, 2-ри етап (пряко)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай