Героят на "Лудогорец" пуши по три кутии

Героят на "Лудогорец"  пуши по три кутии  | StandartNews.com

В Разград отдавна кръщават кучета и котки на Козмин Моци

"Козмин Моци? Той не блестеше в "Динамо". Много пушеше, не знаем кой знае какво друго за него". Този отговор ми дадоха румънски колеги в сряда вечер при молба да науча нещо от извора за героя на вечерта. Трудно е да се разбере нещо повече и за ежедневието на Моци в Разград. Делиорманът не предлага кой знае какви възможности човек да излезе сред хората. Но румънецът се показва най-добре там, където трябва - на терена. Останалото са подробности.

И все пак. Моци не е от големите образи в съблекалнята на шампионите. Няма проблеми с нито един от колегите, но е лидер само на терена и доста по-скромен в съблекалнята. Румънецът не е от типа играчи, които вдигат шум, дават тон за песни след победи, говорят много пред медиите. Даже често стои встрани, предпочита да наблюдава. Козмин живее в Разград с приятелката си от Румъния. Комшии в блока са левият защитник Витиня и съпругата му. Южноамериканецът е най-близкият човек на Моци в "Лудогорец". Обяснението е просто. Витиня говори отлично езика, тъй като има няколко сезона на Север от Дунав. Освен това бразилецът е женен за румънка. Семействата обичат да прекарват спокойни вечери заедно. А както стана въпрос - Разград не предлага шумни забавления. Затова при всеки удобен момент за почивка новият идол на Разград отскача до Букурещ. Не е далеч.

Моци има славата на футболист, който мрази режима. Поне в родината си. Още като играч на "Динамо" (Букурещ) ръководството на клуба го съсипва от критика заради цигарите и алкохола. Легендата и шеф Корнел Дину беснее: "Козмин е добро момче, но пуши по три кутии цигари на ден. Реално той не вдишва кислород, а никотин. Пуши непрестанно! Алкохолът пък е като лекарство за него. И това е вече в продължение на 2-3 години", твърди Дину. Самият играч не отрича, че пуши, но далеч не толкова. "Това не ми пречи на представянето на терена. Ако усетя нещо нередно, веднага ще спра цигарите", казва Моци в родината.

Козмин има 12 дербита на Румъния срещу "Стяуа", но никога не става голям любимец на "червените кучета". В дебютния си сезон за столичани се изправя на "Герена" срещу "Левски" в групите на Лига Европа. В последните секунди Козмин и партньорът му в защита изпускат Емил Ангелов. Бабангида носи успеха 1:0 за "сините", които стигат четвъртфинал в турнира. Моци обаче хваща окото на Мъри Стоилов. "Левски" излиза с оферта, цената от 2 милиона долара е стряскаща. След време пак се чува за негов трансфер при "сините", но като свободен агент. "Динамо" бърза да го засили в Италия. "Лацио" идва в Букурещ, но на финалната права преговорите забуксуват и Козмин се озовава в "Сиена". Там не му потръгва и бързо се връща в любимия отбор. Преди да дойде втората раздяла заради "Лудогорец".

В Разград отдавна си обичат румънеца. Без Козмин шампионите ни играят с половин защита, кълнат се феновете. Далеч преди подвига му срещу "Стяуа" учениците в града луднаха по Моци. Куп котки и кучета бяха кръстени на сърцатия бранител.

Иначе Козмин е роден в градчето Решица, област Банат. Там и започва с топката, но за големия футбол го откриват от прочутата школа на "Университатя" (Крайова), дала играчи като Каматару и Киву. Моци едва ли ще стигне да "Интер", но пък вече е легенда. Не само на Разград, а и на Шампионската лига, която беше виждала десетки драми, но не и тази, която Козмин сътвори почти сам на "Васил Левски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай