Разкриха по гласовете шестима от убийците на Кашоги 

Турските следователи разполагали с 11-минутен запис от саудитското консулство

Разкриха по гласовете шестима от убийците на Кашоги  | StandartNews.com

Турски следователи разполагат с 11-минутен аудиозапис, свързан с убийството на журналиста Джамал Кашоги в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. По гласовете са разпознати шестима от виновниците за смъртта на Кашоги. Това стана ясно от изявление на журналиста от телевизия Хабертюрк Четинер Четин, цитиран от ТАСС. На записа се чували гласовете на седем саудитци, както и доказателства за пребиването на Кашоги в консулството. Четин е заявил, че получил потвърждение от свои източници в САЩ, според които директорката на ЦРУ Джина Хаспъл е прослушала тези записи.
Първият седемминутен запис е бил направен на първия етаж на консулството в приемната на визовия отдел. При пристигането на Кашоги в приемната на 2 октомври той бил посрещнат от четирима саудитци, пристигнали същия ден от Рияд (четиримата са били част от екипа убийци, пристигнал от Саудитска Арабия). Един от саудитците хванал под ръка журналиста, който пък реагирал рязко на това и казал, че иска ръката му да бъде пусната. По-нататък на записа се чувало как Кашоги говори с въпросните хора на висок тон.
Вторият четириминутен запис е бил направен в служебно помещение, намиращо се до приемната. На записа се чуват гласовете на седем души (освен журналиста), както и обиди, звуци от бой и пребиване. Следователите са установили кои са шестима от лицата, чиито гласове са записани. Засега не е известна самоличността на седмото лице.
В стаята, в която Кашоги е бил пребит, освен четиримата саудитци, посрещнали журналиста, се е намирал и един от охранителите на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Смята се, че  Махер Абдел Азиз Мутреб е бил "координатор на групата убийци". Според следователите той е казал: "Предател, ще отговориш".
Твърди се, че в стаята е бил и генералният консул на Саудитска Арабия Мохамад ал Отайби.
Четин твърди, че заради оказаното насилие журналистът не е могъл да стои на краката си. Не е ясно какво се е случило след това, тъй като саудитците са активирали специални заглушителни системи.
Освен това преди пристигането на Кашоги в консулството са били изключени всички 19 камери във вътрешността на зданието.
Турските следователи не разполагат със записи от непосредственото убийство на Кашоги, посочи журналистът.
След убийството на журналиста саудитците са решили с неговите дрехи да се преоблече 57-годишният саудитски инженер Мустафа ал Мудейни. Той не е бил съгласен да облече дрехите на човек, "убит преди 20 минути" и се оплакал, че обувките на Кашоги му стягат. Взето било решение инженерът да си сложи маратонки. Той излязъл от консулството, минал пеша по четири улици, след което се качил на такси до района Султанахмет в центъра на Истанбул.
В това време убийците са напуснали сградата на генералното консулство. Те са носили куфари и са отпътували с черен микробус за резиденцията на генералния консул. Малко по-късно в резиденцията пристигнал и самият консул, който напусна Истанбул три дни по-късно, заяви журналистът Четин.
Междувременно Германия наложи забрана за влизане на 18 саудитски граждани, за които се смята, че са свързани с убийството на Кашоги. Това съобщи външният министър Хайко Маас в кулоарите на среща на ЕС в Брюксел, предаде ДПА.
Наложената от Германия забрана означава, че тя важи за всичките 26 държави от Шенгенското пространство. Решението е било съгласувано с Франция и с Обединеното кралство, което е извън Шенген. Имената на санкционираните лица не бяха оповестени заради германските закони за защита на личните данни. Германия обаче ще вкара имената на санкционираните в информационната система на Шенген.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай