Двойният удар на Спас Русев

Двойният удар  на Спас Русев | StandartNews.com

Царските юпита му викаха "вуйчо", а за чуждите компании е най-добрият български гид

Футболен клуб "Левски" и "Виваком". Две знакови за България марки станаха собственост на Спас Русев в един и същи ден. Синият тим се слави като "отбора на народа", а телекомът е един от двигателите на родната икономика.

"Левски" тръгва по пътя на "Челси", обнадеждиха се феновете след речта на живеещия в Лондон бизнесмен пред общото събрание на акционерите на синия клуб. В зала 3 на НДК официално бе обявена промяната, за която отдавна се говореше. Спас Русев получи акциите на досегашните собственици Александър Ангелов, Иво Тонев и Николай Иванов, които обявиха, че са ги прехвърлили безвъзмездно.

"Искам да виждам играчи за пример като в "Челси", които да запалват децата. Добре възпитани джентълмени, които не бият съдията и не показват среден пръст. Хора със стръв за успехи, които се бият за победата до последно. Хора, които не говорят за вчерашните загуби, нито за утрешната победа, а за днес", обяви новият мажоритарен собственик.
Дали новата придобивка за Русев е просто бизнес или сбъдната мечта, предстои да видим. Но още в първата си реч той сподели първия си съзнателен спомен за синята фланелка, който е

свързан с една бръснарница в родния му Перник

"Синята фланелка бе символ на свобода и принадлежност към кауза. Когато имаш тези две неща - идва и красивият футбол. "Левски" бе това - свобода, кауза и футболни вълнения", обяви господинът от Лондон.

Русев никога не е изгубил сантимента си към синия цвят. Дори когато през 1991 г. отива да живее в британската столица, отново припознава "син" отбор за свой - "Челси". "След загуба не мога да спя, преживявам я 24 часа", твърди в едно от малкото си интервюта у нас Спас Русев по повод провала на "аристократите" срещу "Ливърпул" на полуфинала в Шампионската лига през 2005 г. Малцина знаят, че българинът притежава ложа на стадиона на "сините" от Лондон. Дори я преотстъпва на приятели, за да гледат мачове на "Станфорд бридж", когато него го няма в мегаполиса. Освен това има такава и на централния корт на "Уимбълдън". Русев бе забелязан и тази година там, докато името му вече се спекулираше като евентуален нов собственик на "Левски". Той обаче рядко е стъпвал на мач на "сините" у нас. Иначе винаги е бил на стадиона, когато Фортуна пращаше "Левски" срещу тимове от Острова. А всеки от големия бизнес знае, че покрай любовта към спорта се завързват и доста добри делови контакти. "Сините" фенове със сигурност ще са много щастливи, ако

Шампионската лига събере Русев и притежателя на "Челси" Роман Абрамович

в една ложа.
Ден след като бе огласено, че 62-годишният бизнесмен поема клуба от "Герена", още една новина го изстреля отново сред водещите теми - официалното съобщение, че е финализирана сделката за Виваком, а Спас Русев става най-големият акционер с дял от 46%. Смяната на собствеността е резултат от проведения търг на 20 ноември 2015 г. в Лондон.Наддаването бе спечелено от Viva Telecom - консорциум, в който най-много дялове има Спас Русев, с оферта за 330 млн. евро за придобиване на InterV - базирана в Люксембург холдингова компания, която притежава БТК ЕАД. В разпределението на акциите участват руската Външнотърговска банка (ВТБ) съвместно с българските си мениджъри, както и някои кредитори.

Интересът на Русев към БТК датира още от края на миналия век. През 1999 г. той е посредник на консорциума между гръцката OTE и холандската KPN при поредния търг за приватизацията на телекома. Впоследствие с неговата активна намеса отново като лобист се осъществява сделката с купувач Advent.

Кой е Спас Русев? За него винаги у нас се е говорело като за човека, който дърпа конците отвън. Той е един от сериозните посредници при осъществяване на контакти на големи чуждестранни инвеститори с управляващите в България, независимо от коя партия са и от кой цвят на политическата палитра. През годините богаташът е бил съветник на водещи компании като Motorola, Intralot и Electrowatt при навлизането им в българския пазар.

Русев е съосновател и председател на борда на "Телелинк" ЕАД, която е сред водещите ИТ компании в Източна Европа. Освен това той е председател и на "Либерис Медиа Груп България".

Преди няколко години Русев купи два столични хотела - "Радисън Блу" през 2012 г. и "Хилтън" през 2013 г., а след това и Гранд хотел "София". Първият обаче препродаде почти веднага на "Винпром Пещера", а във втория е техен съдружник.
В комсомолските си години перничанинът е отговорник по културно-масовата дейност на ученическите и студентските бригади. През 80-те години е шофьор в УБО и вози члена на Политбюро Стоян Марков. Последната му държавна работа преди 10 ноември 1989 г. е в тогавашната дирекция "Музика".

Веднага след промените се свързва със СДС

и се включва в организирането на различните събития на движението, включително и в първата свободна предизборна кампания.

В началото на демокрацията става заместник на Петко Симеонов в Агенцията за чуждестранна помощ. "Това беше най-голямата ми грешка", признава по-късно бизнесменът в интервю по bTV. Защото го обвиняват в доста земни и финансови грехове, при това недоказани. Разследване също няма.

През 1991 г. потомственият дипломат и посланик на България в Лондон /1991 до 1994 г./ Иван Станчов го кани на Острова и го взима под крилото си. Русев посещава бизнес курсове в London School of Economics и набляга над английския. Отново Станчов го запознава с царския син Кирил Сакскобургготски. Именно Русев е човекът, който инспирира финансовите интереси на принц Кирил към България и дори става негов бизнес партньор, твърдят запознати от тези среди.
Говори се също, че Русев е човекът,

убедил Симеон да се яви на избори и да стане премиер

на България. А перничанинът е спряган за главния му кадровик. По негово предложение са дадени министерски кресла на юпитата, които се върнаха от лондонското Сити - Милен Велчев, Николай Василев, Калин Катев, Пламен Петров, Любка Качакова. А те самите го наричаха "вуйчо". Едновременно с това той става и икономически съветник на премиера.
Малко по-късно гръмна т.нар. яхтена история, когато в пресата изгря снимка, на която Русев е с министри от НДСВ и вече покойния ъндърграунд герой Иван Тодоров-Доктора на луксозна лодка край Монте Карло. "Нямам представа кой поръча това. Не съм се опитвал и да анализирам", категоричен беше Русев, който нарича прехода "пикантен".

Сред бизнес партньорите му е иранският предприемач Ескандар Малеки, който проявява интерес към приватизацията у нас. Така е купена туристическата компания "Болкан Холидейс", която има доста сериозни позиции в английската столица и се радва на добър имидж. Друга приватизационна сделка, която доста дълго време даваше храна на медиите у нас и в която се спрягаше името на Спас Русев, е за "Инкомс телеком холдинг". Но тя така и не стигна до успешен край - типично по български. Според запознати финансовият гръб на неуспялата приватизация отново е на тандема Русев-Малеки. В крайна сметка вместо да бъде приватизирано и да заработи успешно, дружеството се срина във фалит.

В Лондон Спас Русев и съпругата му Диляна са известни меценати. Двойката колекционира произведения на изкуството и книги, помага на млади художници и организира културни събития.
Русев е може би

единственият българин, който притежава "Книга за джунглата" на Ридърд Киплинг от 1895 г.

Той е сънародникът ни, който доведе в София световната фотографка Ани Лейбовиц и култовия китайски художник Зенг Фанжи. Русев притежава всички първи издания на книгите на Норман Мейлър, при това разписани от автора. Екстравагантни артефакти и класики има в семейната му сбирка. Особено си харесва пембен Мао в дизайн на клатеща се детска играчка. През 2007-а покани в София Лари Шилър - фотографът, който най-много е снимал вечния секссимвол Мерилин Монро.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай