Ботев стана шеф в "Левски" (ОБЗОР)

Ботев стана шеф в "Левски" (ОБЗОР) | StandartNews.com

БТК с дял в клуба, даряват още акции на Сектор "Б"

"Левски" е най-значимата спортна марка в България, отчетоха "сините", които проведоха Общо събрание на акционерите в НДК. Социологическо проучване сочи, че столичани са подкрепяни активно от 1 млн. души или с цели 300 000 повече от вечния съперник ЦСКА. Остава само "Левски" да се възползва от най-ценния си капитал и да го върне на трибуните, пожелаха си всички в зала номер 3.

"Сините" вече имат ново лице в управата, след като се сдоби и с още един голям акционер. Бившият зам.-министър по туризма Бранимир Ботев попълни Надзорния съвет, след като Общото събрание на акционерите освободи от длъжност Тодор Батков. Ботев идва от квотата на БТК, потвърдиха отговорни фактори за "Стандарт". Компанията, която е спонсор на "сините" от лятото чрез търговската си марка "Виваком", получи правото да придобие пакет от 13 млн. лева във вид на ценни книжа на клуба. За целта уставният капитал на дружеството бе увеличен от 30 669 974 на 43 669 974 млн. Така телекомът, който наскоро бе придобит от бизнесмена Спас Русев, ще има над 30% от "Левски".

В Надзорния съвет остават адвокат Александър Ангелов, който също е сред главните собственици, както и Минко Герджиков. Предстои тримата да решат кой ще е председател. Ангелов ще продължи да отговаря за юридическата дейност на "Герена", а Герджиков за финансовата.

"Каквото можах и каквото имах, дадох за "Левски". Направих компромиси, но никога не предадох клуба. Оставям го в сигурни ръце, на хора от плът и кръв, надявам се скоро да дойдат и така чаканите резултати. Оставам отворен към хората от новото ръководство, ако имат нужда от съвет и алтернативно мнение, винаги съм на разположение. Само "Левски"!", пък обяви при раздялата си със "сините" адвокат Тодор Батков.

Новият: Роден съм в Карлово на ул. "В. Левски"

"Роден съм в Карлово, така че няма как да не съм потомствен левскар. Роден съм на улица "Васил Левски", а още като бебе едно от първите места, които съм посетил, бе къщата на Апостола". Това обяви в кратка и емоционална реч новият член на Надзорния съвет в "Левски" Бранимир Ботев. Той обясни, че е израснал в София, на ъгъла на "Витошка" и "Парчевич". "Имах късмета да живея в левскарска махала. Учих и в левскарски училища, като 127-о и Френската гимназия. Няма да говоря повече, а ще покажа какво мога с действията си", обяви Ботев, преди да представи визитката си пред участниците в събранието. Той за втори път ще заеме отговорен пост в любимия си клуб. Ботев, който е юноша на "сините", преди години бе част на УС на Спортен клуб "Левски".

"Левски" с нов жест към феновете

Собствениците на "Левски" ще направят още един жест към феновете, научи "Стандарт". На Общото събрание, което се проведе днес в зала номер 3 на НДК, стана ясно, че БТК влиза в клуба и като акционер. Компанията, чиято търговска марка "Виваком" е спонсор на "сините" от лятото, получи правото да придобие пакет от акции на стойност 13 млн. лева. При това положение притежаваните в момента от запалянковците 10% ще паднат под 7 на сто. Останалите акционери обаче ще им подарят от своя дял, за да може агитката да запази квотата си.

Легенди и бизнесмен влязоха в УС

Управителният съвет на "Левски" също придоби нов вид. Един от собствениците Иво Тонев ще продължи да бъде негов председател, а заместник ще е друг от основните акционери - Николай Иванов, който и досега участваше активно в заседанията. Константин Баждеков, Националният клуб на привържениците и тръст "Синя България" също запазват квотите си, но не и Илия Козарев. Управата ще бъде подсилена от бившите играчи на клуба Гошо Гинчев и Николай Илиев. Последният се завръща там, след като подаде оставка в началото на 2014 г. Бройката се попълва от Илия Христов от сдружението "Сини сърца". Бизнесменът от столицата и неговите сподвижници спомогнаха през тази година за издаването на алманаха "100 г. Левски". Освен това традиционно участват в различни благотворителни дейности, свързани с клуба. Христов освен това не щади лични средства, за да закупува различни атрибути, свързани с легенди и миналото на "сините", за да могат да бъдат изложени в близко време в музея, който ще бъде в сектор "А". Не на последно място в УС попадна и фирмата на Иван и Андрей - "Междинна станция", за да може поне един от тях да присъства на заседанията.

Загуба от над 5,6 млн. за 2014 г.

"Левски" е на червено за изминалата 2014 г. с 5,638 млн. лева, стана ясно от финансовите отчети. Разходите на клуба са били близо 14 млн. лева. Константин Баждеков отчете, че през този период е имало спад на парите от спонсори, както и от продажбата на билети. Освен това от "Левски" си признаха, че са се превърнали в донор на БФС с глоби над 100 000 лв. Освен това над "сините" тегне и санкция от 200 000 евро за неспазване на финансови феърплей. Както е известно, на "Герена" имат споразумение с УЕФА сумата да бъде покрита с постъпленията от участие в турнирите на Стария континент. Акционерите гласуваха и да не си разпределят печалба, а натрупаната да бъде внесена в фонд "Резерв".

Тонев: Остава финансовата дисциплина

На доста неща се наслушах в последно време - как в "Левски" не спирали да идват спонсори, сега се говори за милиони, тези неща не кореспондират с истината, обяви един от собствениците на клуба Иво Тонев. "Имаме ясен и стегнат бюджет. Знаете, че през лятото бяха намалени дори и заплатите на служителите. Георги Иванов и Стойчо Стоев знаят в какво трябва да се вместят и го правят. Така ще бъде и занапред. Най-важното в момента е да има финансова стабилност. Ще спазваме дисциплината, докато не изчистим и последното задължение. В момента няма забавени заплати, правим и регулярни плащания по дълговете. Трябва да увеличим финансовите постъпления, а това може да стане най-вече от продажбата на билети и артикули. Трябва да сме обединени и да гледаме в една посока. Клубът има ясна структура и тя ще се спазва. Решенията ще се вземат от УС, макар и там да сме имали доста спорове. Трябва да се спазва и йерархия. Футболистите вече няма да идват и да говорят за това или онова с членове на УС, ще го правят пред Георги Иванов, а той ще ни уведоми нас", завърши Тонев.

Съживяват клубната тв

Иван и Андрей пишат етичен кодекс за играчи и служители

"Левски" отново ще има клубна телевизия, която ще следи какво се случва на "Герена" и ще разказва на по-младите за златните страници в миналото. Това стана ясно днес, когато в точка "разни" водещите Иван и Андрей показаха визията за своята роля в клуба. Двамата ще се занимават основно с информационната и рекламната част, както и продажбата на артикули за фенове. Първото излъчване на клубната телевизия, която замлъкна през 2005 г., бе вчера с кадри от Общото събрание. Тя ще бъде достъпна за всички след около месец в HD формат. Освен това "Левски" ще има и нов сайт, който ще е с подобрена визия и ще има подобрена версия за онлайн пазаруване от запалянковците. "Ще показваме всичко, което се случва, но най-важното е да запазим ценностите на "Левски", обявиха двамата шоумени. Те имат идеята и за написването на етичен кодекс, който ще бъде спазван от играчите и служителите в клуба. Това ще важи най-вече за техните изяви пред медиите.

Иван и Андрей имат идея и "Левски" да се превърне в неразделна част от училищата. За целта те искат да се възползват от програмата на спортното министерство за присъствието на специалисти по футбол в часовете по физическо. Шоумените искат "сините" да бъдат представени в тези уроци от сегашните футболисти на клуба, които ще показват тънкости от занаята на ученици в различни точки от страната.

Във вторник водещите ще имат среща с шефовете на Националния клуб на привържениците, за да разменят идеи най-вече при изработването и разпространението на артикули за запалянковците. "Трябва да направи така, че повече да не се виждат свободни места по трибуните", завършиха Иван и Андрей.

Пускат по Коледа карти за сектор "А"

Съпругите и гаджетата на "болните" фенове на "Левски" ще бъдат улеснени в избора си за коледен подарък на половинките си. Те ще могат да ги зарадват с карти за сектор "А" на стадион "Георги Аспарухов", който ще бъде отворен през пролетта. В момента вървят завършителните дейности на строежа, който започна в началото на 2013 година. В близките дни "сините" ще направят презентация на Скай боксовете. "Левски" ще е първият роден клуб, който ще зарадва привържениците си с такава екстра. "Има доста голям интерес към тях и смятаме, че бързо ще бъдат продадени", обявиха от ръководството на тима.
Освен това столичани ще започнат още пред края на първенството кампания за абонамент за следващия сезон. "Ще пуснем карти с нова визия и с най-различни промоции", казаха още от "Левски". Естествено очаква се най-търсени да бъдат сезонните пропуски за сектор "А", където някои са готови да си резервират и места до живот.

Мерки

Докато в НДК се чертаеше бъдещето на "Левски", на "Герена" играеше тоягата. Футболистите бяха посрещнати с конско след загубата 0:1 от "Пирин", която не позволи на столичани да увеличат разликата си от "Лудогорец" поне на 4 точки, ако бяха стигнали до равен. Един час продължи разборът в съблекалнята и едва след него футболистите излязоха да тренират. "Какво да кажа, след като сме паднали от последния", заяви след събранието в НДК Георги Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай