Заседание на тристранката днес

Проектът предвижда от началото на 2020 година държавата да предоставя две нови социални услуги за хората с увреждания и техните семейства

Заседание на тристранката днес | StandartNews.com

Вицепремиерът в оставка Валери Симеонов ще ръководи за последен път заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество днес. Социалните партньори ще обсъдят законопроекта за социалните услуги, предложен от ресорното министерство.
 
Проектът предвижда от началото на 2020 година държавата да предоставя две нови социални услуги за хората с увреждания и техните семейства - едната от тях ще позволи на родителите или близките на човек с увреждане да се откъснат временно от ангажиментите си към него чрез заместваща грижа, а другата предвижда асистентска подкрепа за възрастните хора без ТЕЛК и за хората с увреждания, които не използват лична помощ.

В законопроекта са заложени и сроковете за реформа на институциите за деца и пълнолетни - до 2021 година трябва да бъдат закрити всички домове за деца, до 2025 година да бъдат реформирани старческите домове, а след максимум 17 години у нас не трябва да има институции за възрастни хора с увреждания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай