БФС: ЦСКА София взима историята на Литекс

БФС: ЦСКА София взима историята на Литекс | StandartNews.com

Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов обяви, че новото дружество ПФК ЦСКА София, което ще участва в обновената Първа професионална лига, е пряк наследник на Литекс. А не на старото дружество на ПФК ЦСКА АД, което е в производство по несъстоятелност. По този начин новият клуб ще има само 4 шампионски титли на сметката си, а на всичкото отгоре ще трябва да мисли и за нова емблема, тъй като старата е под запор.

"Правото на име е право на всеки. Дори физическо лице има право да промени името си. Правилата, които следва БФС и са в унисон с нормите на УЕФА, допускат три типа промени при клубовете - на име, на седалище и на клубни цветове. Ако такива промени отговарят на посочените условия, съдът не може да не ги приеме. Единственото изключение е в случая на промяна, която цели придобиването на предимство при участието в турнири, което не е извоювано по спортен път. Ако има такава, то отборът се спира от участие, но седалището и името му не се зачеркват", поясни Попов.
"Изложението по промяната на Литекс в ЦСКА София е по-дълго. Първата промяна е при Чавдар Етрополе, който променя името си на ПФК ЦСКА 1948 и мести седалището си в София. После този клуб изкупува акциите на ПФК Литекс АД и го преобразува в ПФК ЦСКА София, като също променя седалището му. Тези промени са възпрети от съда и не противоречат на законите. Така че Футболният съюз няма как да ги отхвърли".

"Онези 31 титли, победите над Нотингам и Ливърпул - те остават на старото ЦСКА. Това, което е в производство по несъстоятелност. Не сме казвали, че друг може да ги притежава", заяви още той.

"Името ЦСКА е уникално, до този момент само един клуб се беше казвал по този начин. Родителите определят името, после от човека зависи дали ще го смени. ПФК ЦСКА София е заявил Националния стадион "Васил Левски" за домакинските си мачове в Първа професионална лига. Ще трябва да помислят и за нова емблема, понеже старата е на ПФК ЦСКА АД", допълни Попов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай