БФС изгоря с 8,25 млн. лева

БФС изгоря с 8,25 млн. лева  | StandartNews.com

Новият селекционер ще е българин, обяви Боби Михайлов

8,25 млн лв. е струвал на БФС провалът на националния отбор по времето на Любослав Пенев. 2,75 млн. е годишната издръжка на представителния тим, пресметна президентът на централата Борислав Михайлов.

Пенев се задържа на поста си 3 години преди Изпълкома да прекрати договора му. "За този период той записа 9 победи, 7 равенства и 8 загуби. Категоричното мнение на колегите е, че отборът не се представя добре. Още след четвъртия мач в квалификациите почти сме загубили шансове да се класираме на европейско", мотивира се Михайлов. Той добави, че футболният съюз още не е готов със заместник на Любо, но следващият селекционер няма да е чужденец и ще бъде назначен до Нова година. На конкретен въпрос за две от спряганите имена - Стойчо Стоев и Ивайло Петев, бившият вратар, който е нагърбен да води преговорите за нов треньор, беше лаконичен: "Има и други".

На изпроводяк Михайлов похвали Пенев и обяви, че съжалява за раздялата. "Много ме е яд. Вкара дисциплина в отбора, модерни методи. Явно обаче тези играчи не го заслужават. Със сигурност футболистите са най-виновни, но треньорът трябва да им въздейства. Те го подведоха, самозабравиха се. С него се разделяме, но оставаме приятели. Някои от играчите не знаят какво е да си част от националния отбор. Ако се бяха класирали, щяха да си разделят 2,5 млн. евро", обяви той.

Босът беше предпазлив в изказването си дали на Пенев ще бъде плащана неустойка: "Това е конфиденциална информация. Тепърва ще говорим с него, все пак преди малко взехме решението за освобождаването му". Според неофициална информация при това положение БФС дължи на Пенев и екипа му по две заплати.

Боби внесе яснота и около разговора си капитана Ивелин Попов след злополучния мач с Малта. "Да, наистина стана и каза: "Аз съм виновен". Отвърнах му: "Не, не си виновен, защото всеки може да изпусне дузпа, аз питам какво ви липсва, за да играете добре и да побеждавате". Смятам, че сме им осигурили условия, които не са по-лоши от останалите европейски отбори. Не ме карайте да коментирам нормално ли е Ивелин Попов да пие по бутилка уиски. Не е нормално и ако беше я изпил с пет аулина, на следващия ден нямаше да може да говори с вас".

Боби за пореден път обяви, че БФС ще се бори за намаляването на чужденците в родните тимове, за да се вдигне нивото на националния отбор. "Те са АД-та и не можем да им се бъркаме в политиката. За граждани на ЕС е ясно, но поне ако можем да съкратим тези извън съюза. Ще въведем правила за участието на млади играчи до 21 г.", категоричен е Михайлов.

Нямаме пари и точки, оплака се Лечков

Да, Любо Пенев си тръгва, бяха първите думи на Йордан Лечков, след излезе от централата на БФС. "Решението бе взето единодушно, ако някой е мислил нещо друго - да каже. Моето мнение го знаете. Любо трябваше да подаде оставка още след мача с Норвегия. Но няма депозирана такава до днешна дата. Нека първо да решим този проблем, после ще мислим за другите. Има президент, който има пълномощно да води разговорите с треньорите, сегашния, бъдещия. Имал е срещи, разговори", каза Лечков.

"Взехме решения, които трябва да бъдат одобрени от Изпълкома след Нова година. Но искам да ви кажа нещо. Питате ме защо националният отбор не върви. Аз си казвам мнението, съгласни сте с мен, а после съм виновен. Не ми е приятно, когато падаме от Хърватия и Норвегия. Казвам кои са виновни, едва ли има по-различно мнение от моето, но се мълчи. Аз ли съм отговорен за националния отбор? Притеснява ме едно - нямаме пари и точки. Парите не ни питате, но ги намираме. Не крадем", продължи Лечков. "Моето мнение си го казах горе, на заседанието. Дали Любо Пенев ще е треньор, или някой друг - няма материал. Как да се класираме?", допълни Наско Сираков.

Стойчо предложи милион неустойка

Яростна защита на Любо Пенев и треньорите дръпна Стойчо Младенов. Той поиска повече сигурност за колегията и солидни неустойки при преждевременни уволнения.

"Не виждам смисъл да правя анализ на мача с Малта, но е трагедия. Резултатът има обяснение: нямаме добри играчи, нямаме бази, на които да се развиват. Трябва да се почне от нулата", каза треньорът на ЦСКА. "Стига с тези смени на треньора, не решава проблема. В България сме свикнали да сменяме треньорите като носни кърпи. С какво самочувствие да работи, след като може да бъде уволнен по всяко време? Трябват промени в договорите. Примерно ако Любо Пенев има 500 000 евро неустойка, няма да го освободят. Работил съм в чужбина, там има нормални условия, имат бази, има сигурност за един треньор".

Според Младенов проблемът идва и от липсата на единство между българските специалисти.

"Всеки се моли да освободят другия и той да му дойде на мястото", обясни Стойчо. "Трябва един треньор първо да изкара стаж в чужбина, да види как се работи професионално и едва тогава да бъде допускан на работа у нас. Аз съм си плащал за стаж в Испания в Германия. Нещата в тези държави са на съвсем друго ниво. В днешно време един млад треньор не може да си го позволи финансово, а такъв опит е страшно необходим", добави Стойчо.

Дядо Стефчо брани старшията с флаг

Самотен дядо развя знаме пред БФС в защита на Любо Пенев. Той се представи като Стефан Стефанов от великотърновското село Никюп. На гърдите си бе сложил табела с надпис: "Любо, ние сме с теб. Обичаме те!".

80-годишният бай Стефан, който е бил строител и е участвал в изграждането на НДК, хванал влака в ранни зори, за да пристигне за заседанието на Изпълкома. Той остана разочарован, тъй като очаквал многоброен митинг пред сградата на БФС. "Какви хора сте, софиянци?", обърна се възмутеният Стефан пред репортер на "Стандарт". "За мен трябва Любо да има пълната власт върху този отбор и който не играе, да го гони, но и потърпевшият да връща всички получени заплати и премии". Според него сегашните футболисти не са като Гунди, Котков и Патрата и мислят първо за парите, а после за България. Митингуващият Стефан стресна обаче хората в сградата и пред нея бързо паркираха две полицейски патрулки плюс джип на частна охранителна фирма. Пенсионерът обаче не успя да дочака края на заседанието и си тръгна, без да каже мнението в очите на Боби и компания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай