Ще се строи депо край Благоевград

Ще се строи депо край Благоевград | StandartNews.com

Край на сагата

Съдебната сага със строежа на депото за битови отпадъци приключи с успех за община Благоевград. Кметът Атанас Камбитов обяви, че се поставя началото на изграждането на обекта в село Бучино. Дейностите по проекта бяха блокирани от петричкото Сдружение „Еко Струма 2000" . То заведе дело и оспори екологичната оценка, което доведе до забавяне на дейностите. ВАС разгледа и категорично отхвърли жалбата на неправителтвената организация. По този начин се дава зелена светлина за изграждането на депото.

В началото на 2014 г. екоминистерството разреши строителството на регионална система за управление на отпадъците. Оценката на доклада за въздействие върху околната среда бе положителна. Общината бе предложила най-добри налични техники за изграждането на депото. Заложените технически методи в бъдещата работа по проекта отговарят на всички стандарти и норми за опазване на околната среда.

Екоорганизации също подкрепиха проекта, но в последния ден и час по закон петричката неправителствена организация подаде жалба срещу процедурите по ОВОС. В момента проектът щеше да е в напреднал етап, строителното разрешение щеше да е издадено и да се върви към избор на изпълнител на обекта. Санкциите, които наложи ЕС за отпадъците на благоевградчани, вече са в размер на 700 хиляди лева. Добрата новина е, че до дни предстои избор на изпълнител по първи етап на проекта, който ще се финансира от ПУДООС.

Регионалната система за управление на отпадъци ще обслужва общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Депото ще се строи на площадката на сега съществуващото сметище в с. Бучино и с. Българчево на площ от 106 дка. Първият етап включва изграждане на първа клетка на депото, инсталация за предварително сепариране на отпадъците, съоръжение за компостиране на зелени отпадъци, както и цялата им съпътстваща инфраструктура.

Във втория етап ще се построи втората клетка и ще се рекултивира съществуващото сметище. Всички постъпващи в новото депо отпадъци ще бъдат третирани по безопасен за околната среда начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай