Убиецът на младежа в нивата на свобода срещу 8000 лв.
Юбилейният FUNCITY на 4 сцени в Морската градина


15:20 ч.

27.08.15

2 мин.

2520

0

0

Предстои ЦИК да излезе с решение за образуване на кметства в села с над 100 жители по постоянен адрес

от Ирина Ангелова |

Предстои ЦИК да излезе с решение за образуване на кметства в села с над 100 жители по постоянен адрес

Областният управител на Кърджали и кметове на общини от региона настояват ЦИК да излезе с конкретно тълкувателно решение по казуса за образуване на кметства в села с над 100 жители по постоянен адрес. На спешната среща, поискана от общинските кметове, областният управител Илия Илиев подчерта "нямаме право да тълкуваме закона, а само да го изпълняваме, такъв какъвто е".


Кметовете изразиха опасенията си, че на повечето места, където трябва да се обособят нови кметства няма необходимата инфраструктура – ток, телефони и подходящи сгради, в които да се проведе вота и в които впоследствие да се настанят бъдещите кметове, а много от тях са останали с неколцина реални жители и не отговарят на условието за минимум 20 избиратели за образуване на секция.


Илиев припомни, че сега действащият изборен кодекс е приет през 2014 г. от мнозинството на БСП и ДПС в Народното събрание и парламентарната група на ДПС го е подкрепила с мотива, че всеки български гражданин има право да избира и да бъде избиран.


„Съзнавам, че има недомислия в изборния закон и противоречия с текстовете на ЗАТУРБ, но нито областният управител, нито кметовете на общините имат правомощията да действат на своя глава и по собствена преценка. И вие, и аз сме длъжни да се съобразим с волята на законодателя и с решението на ЦИК. Общините са задължени да организират избори навсякъде, където жителите по постоянен адрес са над 100, а държавата следва да осигури необходимите средства за това. Длъжни сме да спазим закона", категоричен бе Илиев.


Заради създадения правен абсурд, участниците в срещата се договориха да поискат конкретно тълкувателно решение по казуса от ЦИК, което да внесе яснота и да предотврати евентуален хаос.
От областна администрация в Кърджали пропомниха, че 4 септември е срокът за определяне на избирателните секции.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент