16:34 ч.

12.03.15

2 мин.

5753

0

0

Норвежката програма финансира реставрацията на Шишманова баня

от Иван Иванов |

Норвежката програма финансира реставрацията на Шишманова баня
Снимка: Община Велико Търново

Шишмановата баня във Велико Търново, ще се превърне в част от туристическия маршрут на старата столица след като бъде възстановена. Реставрацията ще струва близо 750 хил. лв. Проектът включва надграждане на запазените зидове и покриване на цялата постройка.


Архитектите, които са подготвили проекта са арх. Чолаков и арх. Брайнова. „Той беше подаден по Норвежката програма и реално от 42 проекта, подадени от всички бенефициенти, които са кандидатствали, само 2 проекта на общини са одобрени – на Велико Търново и Свиленград. Другите 5 проекта, които са одобрени са на музеи и други културни институции" , каза кметът Даниел Панов.


Освен това ще бъде социализиран целия район около Шишмановата баня. Срокът за изпълнение на проекта е 13 месеца. Предвижда се и изграждане на подходи към обекта. След като той бъде завършен туристите ще могат да влизат вътре и да разглеждат останките от отоплителната система Хипокаус, обясни архитект Донка Колева. Освен това ще има възможност да се направи експозиция и на част от стените. На специални табла ще бъде представена и точна възстановка на сградата на банята.


„Обектът е част от туристическия маршрут, свързан с великата църква „Петър и Павел", там където са запазени стенописи. Миналата година реставрирахме и църквата Св. Иван Рилски. Тя е част и от обектите, които се намират в Асенова махала. Това са Владишкия мост, другата църква „Св. Героги" и храмът „Св. Димитър", който е емблематична за града и през тази година ще бъде център на националните чествания.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент