Звездев почерпи с Еньова гозба в с. Делчево

Звездев почерпи с Еньова гозба в с. Делчево | StandartNews.com

Стотици минаха през Еньов венец за здраве и успех

Уникално честване на Еньовден събра стотици гости от страната, Македония и Гърция в гоцеделчевското село Делчево. И опитаха от гозбата, която приготви известния ни готвач Иван Звездев. За да дойдат повече хора, празникът бе отбелязан през уикенда, а не на 24 юни. Първият ден на фестивала започна със състезание по колоездене. По-късно малки и големи участваха в приключенска разходка по пътеките около селото за бране на билки и цветя. Младите момичета и тази година изпълниха ритуала „Мълчана вода" в местността Вълчова тумба.

Неделният ден започна с посрещане на слънцето на същото място. След това на площада в Делчево започна същинският празник. Десетки момичета се включиха в изработването на красиви Еньови венци и бяха наградени за своята фантазия. И тази година Еньовата буля отправи своята благословия, а всички, които пожелаха, се провряха през Еньовия венец за здраве и късмет. На мегдана в Делчево имаше и ателие по грънчарство. Магически тайни за билките и интересни кулинарни изкушения представиха учениците от Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо Яворов" – Гоце Делчев.

Специален гост на фестивала тази година бе готвачът Иван Звездев. Той сготви на мегдана в селото вкусна Еньова гозба, подправена с много билки, произведени в неговата градина. Десетки се снимаха с него, мнозина поискаха кулинарни съвети и напътствия. С помощта на трима ученици той приготви вкусно постно ястие, подправено със 7 билки и раздаде за дегустация 247 порции. Трима от гостите със своите познания си заслужиха награди от Звездев. Проведе се и благотворителен базар „Билки за лек и вкус", където всеки можеше да си закупи билка. Със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона. На сцената пък местни самодейци и професионални изпълнители пяха и танцуваха за доброто настроение на местните хора и техните гости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай