"Жизел" танцува във Варна

"Жизел" танцува във Варна | StandartNews.com

Семейство руски хореографи научи български покрай постановките в морската ни столица

След 39 години пауза балетът има премиера на 6 и 7 август

След 39 години пауза "Жизел" отново ще танцува на варненска сцена. Двата премиерни спектакъла на романтичния балет на Адолф Адам са на 6 и 7 август на сцена на операта в морската ни столица. Постановката е на главния балетмайстор на храма на Терпсихора, з.а. на Русия Сергей Бобров. В спектаклите участват балетисти както от трупата на Варна, така и от Държавния театър за опера и балет в Красноярск, чийто художествен директор е Сергей Бобров. А в главните роли ще танцуват Илияна Славова и Павел Кирчев.

Асистенти на Бобров за изтъкнатите солисти на Сибирския балет Олеся Алдонина и Демид Зиков.

Семейството хореографи отдавна работят с колегите си от Варна. Те са тук заедно с 6-годишната си дъщеря и вече знаят дори малко български. Семейният тандем видяхме на 29 юли, в премиерата на "Ромео и Жулиета", пак по време на "Варненско лято".
Идеята за "Жизел" идва от френския писател Теофил Готие, който предлага на Адолф Адам да напише музиката. В началото на 1841-ва композиторът вече е готов, а премиерата е на 28 юни 1841 година в Парижката опера. Успехът е толкова голям, че превръща веднъж завинаги "Жизел" в апотеоз на изискания и емоционален балет. След Париж почти всички големи сцени по света поставят спектакъла.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай