Живот по ноти в "Шоколандия"

Живот по ноти в "Шоколандия" | StandartNews.com

Млади таланти от Лом трупат награди от певчески конкурси

От 7 г. педагогът Росица Кръстева проправя път на децата към голямата сцена

Лом има вековни традиции във вокалното изкуство. Градът е имал самодейна оперета на нивото на професионален състав. Миналата година отпразнували 100 г. на детската оперета. Всеки жител може да каже името на поне едно дете от града, което е пяло виртуозно и е заслужило аплодисментите му. Но това, което прави сега вокалната група "Шоколадче", е ненадминато, твърдят специалистите. Създава я вокалната педагожка Росица Кръстева през 2008 г. Оттогава много деца са увлечени в пеенето на сцена пред публика. То им носи настроение, радост, чувстват се щастливи, обяснява Росица Кръстева. Тя съжалява, че трябва да връща много деца, защото групата е от 28 малчугани. Имат и 6 момичета, които изпълняват златната колекция от детски забавни песни. Както и подготвителна група, в която участват деца от 4 до 7 г. Нарекли са я "Млечно шоколадче". След поне 1 г. работа с гласовете им те могат да се включат в групата на концертиращия състав.

"Всяко дете, което иска да пее, може да се яви на кастинг. Не у всички откривам талант, но аз

мога да открия и малкото зрънце

от него", споделя педагожката. Тя самата обикаля детските градини в Лом и търси талантите. След това родителите на харесаните сами ги водят при нея. "На всички обяснявам, че талантът е малка част от това, което именитите певци правят на сцената. Другото е упорита работа, много репетиции. Децата вече го знаят и не ми се сърдят, че ги "тормозя". Те са разбрали, че това е за хубаво", признава Кръстева.

Групата е млада, но вече има завидна колекция от награди. Първата е от фестивала "Охридско славейче" в Македония. Песните на "Шоколадче" били аплодирани в детско селище на брега на Охридското езеро. През 2011-а взели награда и от фестивала "Мерак за грош" в сръбския град Ниш. С приз се върнали и от 8-мия международен музикален фестивал на детската забавна песен "Златни ябълки" - Кюстендил. Там си съперничили със свои връстници от България, Албания, Македония, Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватска, Словения. 11-годишната Славяна Кръстева взела наградата "Гран при" на фестивал в град "Пожега" - Сърбия с песента "Влюбеният джаз" на Александър Събев. "Шоколадче" е пяло по БНР в "Щуротека в ефира". На фестивала "Орфеева дарба" - София, звънливите гласчета

спечелили 7 приза в 6 различни категории

Две от тях са на Биляна Тодорова. И за спомен си направили снимка с председателя на журито - композитора Хайгашот Агасян.

Репертоарът на групата включва детски песни, забавна музика, популярни хитове. С удоволствие изпълняват "Нощен концерт", "Карлсон", "Искам да съм дама", "Бабата на Бетовен", "Искам да имам мъничка сестричка", "Гадже за милиони". Пеят на български и на английски език, както и на испански и италиански. В момента разучават песен, написана специално за тях от композитора Вячеслав Кушев по текст на Атанас Капралов. Казва се "Шоколад", а в нея се пее как индианец стрил какао на прах, смесил го с мляко и избухнал от смях. Почувствал се щастлив. И други композитори предлагат песни на "Шоколадче".

Росица Кръстева, която е преподавателка по пиано в легендарното ломско читалище "Постоянство", е горда със своите възпитаници. Лом е град със силни музикални традиции. "У децата има интерес към вокалното изкуство и затова създадох групата", твърди тя. Г-жа Кръстева е професионален музикант. Завършила е музикалното училище в Плевен и музикалната академия в Пловдив. "Създадох "Шоколадче" не само заради пеенето, но и заради самите деца.

Пеейки, те реализират мечтите си

за щастливо детство", казва тя. "Затова тази загадъчна страна кръстихме "Шоколандия". Страна на песните и на хубавите емоции. Нейната енергия и обич към вокалното изкуство създават магията на музиката, която децата изпълняват. На сцената те не са само певци, те са и артисти, и посланици на мечтата на всички деца да живеят щастливо", щастлива е Кръстева.

Изнесоха концерт с видинската симфониета

Групата "Шоколадче" е изнесла концерт с видинската симфониета. Децата са изпълнили специалната песен "Рожден ден", а концертът е бил посветен на 100-годишнината на детската оперета в Лом. На 3 март миналата година пък пели в Народното събрание.

Освен Славяна Кръстева солисти на групата са и Анна Василева, Теодора Тодорова. През декември 2014-а Ралица Тодорова взела награда в конкурса "Кристъл старс" в град Яш, Румъния. Тя е една многообещаваща певица, смята Росица Кръстева. "Шоколадче" има вече и издаден албум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай