Жители на с. Баня искат да сменят Разлог с Банско

Жители на с. Баня искат да сменят Разлог с Банско | StandartNews.com

Събирането на подписка стартира в петък в разложкото село Баня за провеждане на местен референдум. Въпросът на допитването до жителите на селището е „Съгласни ли сте село Баня да премине към община Банско?". Инициативата е на Сдружение „Баненска буна – 2011". Причина за вземането на крайното решение е несъгласието на жители на населеното място с изграждането на регионално депо за отпадъци край селището.

„Това е законов начин да спрем проекта за строителството на обекта. На три места ще събираме подписите. Доброволци пък ще обикалят селото и ще разговарят с нашите съселяни, за да ги убедят да ни подкрепят. Години наред организираме протести срещу сметището. Тук има над 70 минерални извора и всички разчитаме на туризма. Депото ще съсипе природата и ще прогони туристите. Има достатъчно много свободни общински зони, където може да се строи. Няма да позволим да се замърсява околната среда", заяви Марин Янков от „Баненска буна – 2011".

Депото ще струва над 12 милиона лева, осигурени по ОП „Регионално развитие", ще е разположено на площ от близо 200 декара. Янков твърди, че в Баня няма книжарница, няма сладкарница, няма тото пункт, няма фурна, няма стадион, в селото живеят 3200 души. „Не е вярно, че община Разлог е направила инвестиции за милиони левове тук. Къде са?", пита той.
От общината са категорични, че всички водени 26 дела по този казус са спечелени от кметството. Кметът Красимир Герчев подчерта, че това е най-проверяваният проект на общината и не са открити никакви нарушения на изискванията. Справката на общината сочи, че са инвестирани в Баня 8 944 308 лева, за да се превърне в модерен балнеологичен и СПА център.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай