Земеделски производители от Момчилград черпят опит от Измир

Земеделски производители от Момчилград черпят опит от Измир | StandartNews.com

Кърджали. Земеделски стопани и експерти от община Момчилград посетиха град Измир, където разгледаха ферми, утвърдили се като биологични производители и прилагащи добри земеделски практики. Стопаните от източните Родопи се запознаха също с опита и новостите, прилагани в сектора в южната ни съседка.

Повечето от посетените животновъдни ферми в района на Измир прилагат затворен цикъл на производство – отглеждане на крави и овце и производство на млечни продукти в собствени мандри. Работата им се базира на кооперативен принцип.

„Убедихме се, че в района на Измир кооперативите са в основата на успешното селско стопанство.Така се гарантират и пазар, и конкурентни цени на произведената продукция", заявиха животновъди от Момчилградско. Те са изключително доволни от посещението си в Турция, където са обменени опит и добри практики.

„При срещите с кметовете на населени места стигнахме до извода, че трябва да оказваме съдействие на земеделски производители, които изявяват желание да кандидатстват по европейски програми. Това е основният проблем пред местните земеделци. Нашата задача е да им окажем пълно съдействие", подчертават специалисти от община Момчилград.

През следващите години основен приоритет на местната власт в българската община ще бъде сектор „земеделие". В тази връзка усилията са насочени към насърчаване на овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството, проектиране и откриване на фабрика за консервиране на плодове и зеленчуци и предприятие за преработка на месо в района на Момчилград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай