Заврян зет с изложба за 50 г. сватба

Заврян зет с изложба за 50 г. сватба | StandartNews.com

Благоевград. Талантът винаги успява, та дори да е в позицията на заврян зет. Това доказа с поредната си изложба от живопис и икони в арт салона на Радио Благоевград художникът Николай Кашев. Щастливият творец, който живее в къщата на жена си в симитлийското село Черниче, дори посвети експозицията на златната им сватба за 50 години брачен живот.

Майсторът на четката подреди и откри Коледна експозиция – базар пред десетки свои близки, съмишленици и почитатели в петък вечерта. Събитието се организира от община Симитли. Повод за проявата е не само 50 години семеен живот на твореца и съпругата му, но и 45 години от обявяването на Симитли за град, и 40 години от създаването на Радио Благоевград.
"Благодаря на всички вас, които уважихте моя труд и личност, аз не съм стълб, та да стоя на едно място. Човек трябва да се развива", каза на церемонията по откриването художникът.

Изложените творби са рисувани през последните 4 години. Кашев е роден в живописното родопско село Лещен, което е архитектурен резерват. Преди половин век си взел за съпруга жена от село Черниче. И я последвал. Кашев е зет в селото. Той е бил дългогодишен учител и кмет на селището, продължава да е изявен общественик. Създател, почетен председател и настоящ член е на уникалното Дружество на заврените зетьове в Черниче. А наследствената къща от тъща му, една от първите, строени някога в селото, е превърната в арт галерия „Ботичели". Кашев в почетен гражданин на Симитли. "Мъж, който е заврян зет, трябва да работи като кон и да мълчи като риба, но и да има богат духовен живот, за да устои на предизвикателствата и препятствията в дома на съпругата си", твърди с усмивка творецът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай