Заврени зетьове с акция „Коледата безопасна"

Заврени зетьове с акция „Коледата безопасна" | StandartNews.com

Благоевград. Акция „Коледата безопасна" провеждат заврените зетьове в село Черниче. През целия месец декември над 30 мъже от сдружението правят всичко възможно, за да са по-далече от погледите на тъщите си и по-близо до масите с хапване и пийване. Решението за кампанията им бе взето на тайна сбирка, а целта е да могат поне 1 месец в годината да се веселят и да се чувстват свободни.

„За нас безопасната Коледа е свързана само с едно условие - да нямаме вземане – даване с майките на нашите съпруги. Само тогава можем да се радваме и на удоволствия, а не само на задължения", категорични са те.

Всеки ден намират време да седнат на сладка раздумка в заведение, което е тайна за тъщите им. Сред заврените зетьове има Герой на социалистическия труд, Почетен гражданин на Симитли, бизнесмени, учител, пенсионери. Но всички са по-ниски от тревата, когато застанат пред тъщите си. Те трябва да тичат като кон, да работят като вол и да мълчат като риба. Длъжни са събуват обувките в дома си и да ги поставят да гледат навън. Всеки един живее на територията на жена си и нейните родители и носи с чест званието „Заврян зет".

Преди 3 години те се престрашиха и си учредиха Зетьово дружество. Вече си имат знаме, герб и химн. Знамето и гербът на организацията онагледява съдбата на всеки, решил да сподели живота с любимата си под един покрив в нейния дом, барабар с тъщата. Гербът изобразява слънчеви лъчи, преплетени в таралежови бодли и телевизор с изключен звук. Посланието е, че зетят може да грее като слънце, но винаги е таралеж за тъщата в къщата, има образ, но не и говор.

„Подкрепяме се взаимно в тежката си съдба. Защото вкъщи имаме куп задължения, карат ни да перем на ръка за икономия на тока и за кеф на тъщата. Правата не са ни за завиждане. Можем да спим с жените си винаги, когато те пожелаят. Да ядем толкова, колкото ни сипе бабата, да пием толкова, колкото ни сложи дядото. Затова се обединихме – да си помагаме, за да оцелеем", казват с усмивка заврените зетьове в обявеното за Евросело на България за 2012 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай