Завърши изграждането на Пречиствателната станция в Момчилград

Завърши изграждането на Пречиствателната станция в Момчилград | StandartNews.com

Кърджали. Пречиствателната станция за отпадни води в Момчилград премина успешно 72-часовите проби и вече може да бъде въведена в експлоатация. Това означава, че съоръжението ще започне работа предсрочно, съобщиха от администрацията на родопската община.

Модерното съоръжение се намира в землището на село Сушево. То е част от най-мащабния проект „Реконструкция, модернизация и доизграждане на ВиК мрежата и изграждане на Градска пречиствателна станция за отпадъчни води /ГПСОВ/". Средствата са осигурени от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г."

До изграждането на Пречиствателната станция отпадните води на Момчилград се заустваха директно в река Върбица, като по този начин я замърсяваха. Имаше реална опасност и за всички други населени места в околността, защото реката се влива в яз. Студен кладенец. Сега пречистените води могат да бъдат използвани за изкуствено напояване на обработваеми площи, което чувствително ще намали използването на питейните води за напояване, каквито са европейските изисквания.

Над 80% от строително-монтажни дейности по Водния цикъл вече са приключили. Проектът ще бъде завършен предсрочно, въпреки проблемите по Оперативна програма „Околна среда". „Новата водоснабдителна и канализационна мрежа ще реши проблемите на общината за 50 години напред", увери кметът на Момчилград Акиф Акиф. По данни на експлоатационното предприятие „В и К" ООД – Кърджали се очаква загубите на вода да намалеят с около 63% , защото старата вътрешна водопроводна мрежа е изградена през 50-те години на миналия век.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай