Затвориха две заведения в Кранево, заредили от заразения цех

Затвориха две заведения в Кранево, заредили от заразения цех | StandartNews.com

Две заведения за хранене в почивни бази в Кранево, стопанисвани от фирмите „Интер парк" и „Таргет ком" са затворени до второ нареждане и дезинфекцирани, защото в кухните са заредили продукти от варненската транжорна „Дари", където е занесено месото на болната от антракс крава.

Пред „Стандарт" Валентин Колев, ръководител на „Таргет ком" сподели, че при тях е имало кюфтета и кебапчета от транжорната, но никой не ги е консумирал и са били иззети от дирекцията по Безопасност на храните в деня на доставката им, която е затворила заведението и още през нощта срещу четвъртък е напръскала целия обект за обеззаразяване. „Периодично зареждаме от тази транжорна и досега никога не сме имали проблеми. Няма хора, които да са консумирали от продуктите и няма болни. Затворени сме до второ нареждане" – каза Колев. „Таргет ком" стопанисва хотел „Зора" в курортното село. Гостите в момента се хранят в друго заведение в съседство, което не е зареждало от злополучната транжорна.

Другият обект е заведение във вилен комплекс „Интер парк", като заетостта на вилите е около две трети. И там през нощта срещу четвъртък е извършена дезинфекция на обекта и е затворен до второ нареждане. И в това заведение са получили кюфтета и кебапчета, които са иззети в деня на доставката и никой не ги е консумирал. Сутринта туристите са получили за закуска сух пакет, като от комплекса заявяват, че тези, които имат платена вечеря – ще бъдат компенсирани.

Д-р Светла Ангелова – директор на РЗИ – Добрич, сподели, че оценката на компетентни власти е за нисък риск от зараза. „Общо 18 души са работещите в двете заведения, като хората са в добро здраве и без никакви оплаквания. Те са под наблюдение и ще бъдат предадени за следващо на личните си лекари. Досега никой от тях няма симптоми, а ако е имало риск от зараза – те щяха да са първите заболели, защото освен, че работят в кухните, хората са се хранели на работните си места" – каза д-р Ангелова.

РЗИ е отправила предупреждения до лечебните заведения в района, които обслужват туристи за повече бдителност и внимание и възможност за постъпване на пациенти с оплаквания, характерни за антракс. Взети са проби от работните повърхности на двете заведения, които ще бъдат обработени в лаборатории на БАБХ. Д-р Ангелова е категорична, че освен в тези две заведения в област Добрич няма доставки от транжорна „Дари" в други заведения или в търговската мрежа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай