Засипват с купчини пръст алеи в „Бедечка“

Засипват с купчини пръст алеи в „Бедечка“ | StandartNews.com

Вече втора седмица купчини пръст преграждат един от входовете на парк „Бедечка" - основната алея към Стария чинар, природна забележителност от национално значение. Затова алармираха от инициативната група "Запазете Бедечка". Старият чинар е на повече от 600 години според дендлозите и е преживял три опожарявания на града. Според застроителния план на парк "Бедечка" емблематичното дърво ще остане "зелен остров" сред новостроящи се кооперации.

Друга алея към чинара пък била непроходима заради изровения канал, заграден с предпазна мрежа. Купчините са в непосредствена близост до една от новостроящите се кооперации и по всичко личи, че става дума за умишлено и дори демонстративно насипване на пръстта, смятат защитниците на парка. Кооперациите били от същия комплекс, проектиран от съпругата на главния архитект на града Иван Кирчев, заради което той подаде оставка преди седмица. Природозащитниците настояват за спешно премахване на изсипаната върху парковите алеи пръст, бързи проверки от общинските власти и санкции за виновните. Защитниците на зеления оазис припомнят, че само преди седмица при аналогичен случай на изхвърлени строителни отпадъци в зелените площи последваха спешна реакция на общината и глоби за нарушителите.

Според плана за застрояване на парк "Бедечка" алеите оставали в частните парцели, един от многото абсурди на това безпардонно строителство в зелените площи.

Защитниците на „Бедечка" продължават да настояват за ревизия на общия устройствен план и отмяна на подробния устройствен план на територията около парка. Именно тези решения на местния парламент са предрешили съдбата на 300 дка от парка с алеи и хиляди дървета, сред които трябва израсне бъдещия нов квартал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай