Засаждат 400 дка нови гори в Кърджалийско

Засаждат 400 дка нови гори в Кърджалийско | StandartNews.com

400 дка нови гори предимно с черен бор, акация, топола и зимен дъб ще бъдат залесени в Кърджалийско през 2017г. или близо три пъти повече в сравнение с предходната година, съобщи зам.- директорът на РДГ Кърджали Юлиян Русев.По повод Седмицата на гората и в рамките на инициативата „Лесовъд за един ден" деца и любителите на гората ще бъдат запознати с професията на лесовъда и дейностите в горите. Предвидени са акции в три кърджалийски училища, където ще бъдат засети 55 кедрови фиданки.

Русев коментира, че и през 2017.в Кирковско ще продължат дейностите по преодоляване на проблема със засегнатите 2800 дка борови гори от гъбата Сваеробсис сапинеа. Към момента от страна на местното горско стопанство са изведени санитарни сечи на площ от 2000 дка, а до края на година ще бъде обхваната и останалата площ.Като превантивна мярка предстои да бъде извършено ново залесяване със зимен дъб, защото тази гъба не засяга широколистните дървета.

Важен акцент в работата на горските служители в Ардинско е преодоляване на пораженията от големия пожар през лятото на 2016 г., обхванал близо 2 000 дка. Полагат се сериозни усилия засегнатите площи да бъдат усвоени т. е. опожарената дървесина да бъде изсечена. Досега е обработена една четвърт от площта, а до края на годината трябва да бъде обхваната и останалата. „Процесът изисква технологично време, защото трябва да се изчаква, да се извърши инвентаризация на засегнатите площи, за да не бъдат отсечени жизнени и здрави дървета.Наесен предстои да започне и почвоподготовка за залесяване на опожарената горска площ вАрдинско", коментира Юлиян Русев, зам.- директор на РДГ Кърджали.

РДГ Кърджали отчита положителни резултати през 2016 г. по спазване на Закона за горите, Закона за лова и опазване на дивеча и по Закона за рибарството и аквакултури. Констатираните нарушения в двете области Кърджали и Хасково общо за миналата година са 1 400 като спрямо предходната те са налели с близо 31 % .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай