Заря и концерт за 102 г. свобода в Гоце Делчев

Заря и концерт за 102 г. свобода в Гоце Делчев | StandartNews.com

Гоце Делчев. Тържествата за 102-годишнината от свободата на Гоце Делчев започнаха с полагане на венци и цветя в съботния ден. На-напред това стана пред паметника на Гоце Делчев в местността Попови ливади, а след това и на този на поета Пейо Яворов, който е първият кмет на град Неврокоп след освобождението от турско робство. Празникът уважиха народните представители от Пиринско Кристиан Вигенин, Георги Андонов и Алиосман Имамов, областният управител на Благоевград Димитър Димитров и висши военни. Сред гостите бяха представители на гръцките общини Кавала, Като Неврокопи и Просочани. Заупокойна молитва и благодарствен молебен отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий".

За голямата тържественост на празника допринесоха военнослужещите от Военно формирование 26400 в Благоевград с командир подполковник Иван Иванов, както и Военният духов оркестър на Сухопътни войски. Те поведоха празничното шествие в града.

Пред паметника на загиналите във войните се проведе тържествената вечерна заря - проверка, в която се включи и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Андрей Боцев, който е родом от Гоце Делчев. В своето приветствие към тях жителите на града кметът на общината Владимир Москов подчерта, че 715 души опълченци – героични синове на Неврокопския край са участвали в Македоно – Одринското опълчение за освобождението на своя роден край. „В този празничен ден, да си пожелаем техният патриотизъм, самоотверженост и родолюбие да бъдат пример за нас! Нека да съхраним вярата и борбения дух на нашите деди и да бъдем техни достойни наследници!", призова градоначалникът. Патриотично слово за освобождението на Неврокопския край произнесе проф. Андрей Пантев. Празнична заря озари небето над Гоце Делчев. Стотици пък дойдоха на концерта в Дома на културата с участието на Трио „Тенорите", актьора Виктор Калев и Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай