Заралии „усетиха" геоложкия пулс на планетата в нощта на музеите и галериите

Заралии „усетиха" геоложкия пулс на планетата в нощта на музеите и галериите | StandartNews.com

Стара Загора. Няколко хиляди старозагорци и гости на града останаха будни в юбилейната 10-та Европейски нощ на музеите и галериите в съботната вечер.

Общо над 4400 посетители са регистрирани само в трите музейни обекта – регионалния исторически музей, неолитните жилища и музея на религиите, съобщи шефът на музея Ангел Динев. Точно в тези три обекта на древната култура бе реализиран мащабният проект-изложба на американския художник с български корени Йонко /Иван/ Стоянов „Геоложки пулс".

„Аз и баща ми, Иван Желев, учен-геолог, той е на 93 години и живее в Канада, чийто корени са от старозагорското с. Дълбоки, повече от 15 години изследваме връзката между изкуство, културология и геология", поясни самият Йонко. Според научно-културния тандем баща и син геоложкият пулс под краката ни определя не само физическото ни битие, но и творческите ни импулси. Тази своя теза Йонко и неговите съмишленици нагледно илюстрираха в нощта на музеите и галериите с творби на големите български художници - Дечко Узунов, Найден Петков и Христо Явашев-Кристо.

„Найден Петков е асистент на бай Дечко, а Кристо е негов ученик", припомни духовната им връзка авторът на проекта Йонко, който също е възпитаник на Найден Петков. Оригиналните творби на големите майстори - картини и инсталации, ще останат 1 месец в Стара Загора, а в края на месеца ще се проведе и виртуална дискусия с експерти и художници от НБУ и Националната художествена галерия.

„Много американски учени смятат, че българската култура е дала тласък на европейскита цивилизация и едно от тези доказателства са неолитните жилища в Стара Загора, които са на повече от 8 хил. години", посочи смисълът на своя проект Йонко /Иван/.

В празничната нощ за хората на изкуството и културата признание по традиция получиха и най-безкористните му ценители – дарителите. Изявени дарители на регионалния исторически музей през годината бяха наградени от старозагорския градоначалник Живко Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай