Заради спорна забрана за коли: пълна лудница в Салтанат

Носят болни на ръце, а жителите паркират в отсрещния квартал

Заради спорна забрана за коли: пълна лудница в Салтанат | StandartNews.com

Булки и сватбари ходят пеш, ресторантьори разнасят щайги с хляб и деликатеси на ръце през пътя. Катафалките, когато се налага да влязат, питат охраната. Ругатни и скандали са почти ежедневие - истински балкански сюжет като от филм на Емир Кустурица. Такава е картинката в местността Салтанат близо 4 месеца, след като варненските общинари й забиха табела "Приморски парк" и забраниха движението на коли. Оттогава хората не могат да припарят до имотите и работата си тук с автомобили.

Абсурдът е пълен, защото още на 22 януари Върховният административен съд спря предварителното действие на заповедта на кмета на Варна за забраната. Но контролът над движението и санкциите за "нарушителите" продължи. Съвсем прясно и императивно от 18 март съдът на най-висша инстанция разпореди да се махнат забранителните пътни знаци в местността Салтанат. Един от тях беше демонтиран от общинарите, но други два, нацапани в черно, продължават да стърчат. Объркването и хаосът продължават, напрежението ескалира, защото хората, които живеят и работят в Салтанат, не знаят - блокирана ли е местността и имат ли достъп до нея с колите си. В официално изявление от общината се посочва, че контролът за движението продължава на основание на Наредбата за обществен ред на ОбС от 2007 г.

"Терорът продължава, оказва се, че няма сила, която да спре очевидно незаконосъобразните действия", пише втора жалба до главния прокурор и Варненска окръжна прокуратура адвокат Стоян Стоянов от името на над 130 собственици на имоти, заведения и хотели в Салтанат, обединени в сдружението "Събрание за защита на демокрацията". Те атакуваха заповедта на кмета Иван Портних за забраната от ноември м.г. във Варненския административен съд, който спря изпълнението й по отношение на тях и ползвателите на законно построени сгради. ВАС разшири обхвата на определението на първа инстанция по отношение на всички лица и техния достъп с коли в Салтанат. На 25 март трябваше Варненският административен съд да гледа делото по същество, но не му даде ход. Междувременно Варненска окръжна прокуратура е започнала проверка миналата седмица по сагата Салтанат, а по допълнителен сигнал е образувана преписка на ВКП - в отдел I специализиран.

Потърпевшите

"Целият ми труд и живот от 10 години са съсипани, омерзен съм. На ръба на фалита сме всички заведения и хотели", гневи се Желязко Каракашев, собственик на ресторант "Сезони". Заради липса на клиенти след наложената забрана за коли той е съкратил 70 на сто от персонала. В съседния градински център "Мимоза" доставки на разсад са правели по 2 тира седмично от Холандия, а сега само по един на месец. Работници и клиенти мъкнат торби с пръст и кашпи на ръце или дрънчат с колички през пътя. Цяла зима така са пренасяли и стотици кила риба седмично за храната на делфините в най-големия на Балканите атракцион, призна Васил Василев, изпълнителен директор на фирмата собственик "Феста Холдинг".

Булките пък се спъват в роклите си, докато стигнат пеш до предпочитания от много варненци за сватби ресторант "Хоризонт". За болните хора със счупени ръце или крака трябват носилки, за да се доберат до медицинския център на прочутия ортопед проф. д-р Аспарух Аспарухов. Собствениците на къщи и офиси са отрязани от СОТ от няколко месеца, защото охранителните фирми не се наемат да реагират бързо при аларма, щом трябва да паркират в отсрещния квартал "Чайка".

Приморски парк или жилищна зона

Това е големият дебат по казуса "Салтанат". Приморският парк е до Шокъровия канал и дотам е изцяло актуван като изключителна държавна собственост. А местността Салтанат на север от него не отговаря на законовите критерии за културна ценност на парковото и градинско изкуство и не влиза в т. нар. историческо ядро на Морската градина, става ясно от писмо на Министерството на културата до община Варна. Салтанат никога досега не е обявявана за парк, а значителната част от нея - 80 на сто, представлява имоти на физически и юридически лица, категоричен е областният управител Иван Великов, който отмени рестриктивната заповед на кмета, но решението му се обжалва в съда.

Собствениците на законно построени сгради са били задължени някога с разрешителните за строеж да изграждат гаражи и паркоместа към имотите си, които сега стоят празни, а те трябва да оставят колите си в отсрещния квартал, посочват те в жалбата си до прокуратурата.

Драмата с парка край морето ескалира през лятото на 2012 г., когато няколко екоорганизации вдигнаха масови протести. Оттогава Морската градина стана арена на политически и граждански битки, а парадоксите и жалбите в съд и прокуратура продължават. Територията на цялата Морска градина е посочена като зелена площ в ОУП. Но според чл. 62 от ЗУТ, когато в терените, определени за зелени площи - публична собственост, попадат поземлени имоти частна собственост, те се отчуждават по предвидения в закона ред. Изработването на подробен устройствен план на Приморски парк е само първа стъпка от една дълга и сложна процедура за отчуждаване на всички частни имоти в нея. А и ще трябват милиарди лева за обезщетение на собствениците, като не е ясно кой ще извади парите за това - община или държава. Така че ОУП остава едно добро намерение за Приморския парк и северната местност Салтанат. А дотогава остават в сила всички подробни устройствени планове, по които собствениците са взели разрешителни за строеж и са построили имотите си. Общината обаче впрегна каруцата преди коня с контрола и глобите, смятат потърпевшите. И искат достъп до законните си имоти и неприкосновеност на частната си собственост, гарантирана от конституцията.

Според съда това е част от парк

Иван Портних, кмет на Варна

- Какъв е статутът на местността Салтанат? Ще представите ли документ, че е парк, както твърди досега общинската администрация?

- В разпореждането на административния съд на Варна от 21 март т.г. пише, че територията на Салтанат е част от Приморски парк с начин на трайно ползване "Обществен селищен парк градина". Това становище е по повод искане на "Овърсийз - Хоризонт" за прекратяване на забраната за коли. Същата е и позицията на община Варна.

- Ако е парк местността, защо ОУП, приет през август 2012 г., предвижда в бъдеще превръщането й в парк с последвалите за това процедури?

- Принципът на ОУП е, че отразява съществуващото положение, както и предвиждането за бъдещото развитие на включените в него територии. Според приетия Общ устройствен план Морската градина е определена като категория "Територии за озеленяване" и е обозначена с индекс ЗП - устройствена зона на градски паркове и градини за широко обществено ползване. Това, образно казано, означава, че с приемането на плана зоната е боядисана в зелено - т.е. Морската градина, включително и Салтанат с алейната мрежа, попадат под забраната на чл. 31 ал. 4 от Наредбата за обществения ред, която гласи - че "движението и паркирането на МПС в паркове, алеи, детски площадки, зелени площи и пешеходни зони е забранено".

- Ще изпълни ли и кога общинската администрация двете определения на ВАС от 22 януари и от 18 март 2014 г.?

- Определението на ВАС за премахване на новите забранителни знаци е изпълнено още на 19 март 2014, за което сме уведомили и Окръжна прокуратура.

- Как виждате разрешението на казуса "Салтанат", за да спре ескалирането на напрежение и да бъдат спазени законите?

- Към настоящия момент общината изпълнява действащ акт на ОбС - цитираната по-горе Наредба за обществен ред. Направили сме всичко, което е в нашите правомощия - работим по изграждане на паркоместа извън градината, възложили сме изработване на паркоустройствен план за територията на Приморски парк. С него трябва да бъдат разрешени всички заварени проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай