Започва първият Диня фест във Варна

Започва първият Диня фест във Варна | StandartNews.com

Фенери и карвинг с над 3 тона от най-сладкия и сочен летен плод, обещават организаторите

Тази вечер стартира първият за Варна Фестивал на Динята. Точно в 19 часа Боби Касиков от Господари на ефира и Венци Куцаров/Тутурутка/ ще отрежат червена диня и ще дадат тържествено начало на събитието. В следващите десет дни Детски кът-Варна в Морска градина ще бъде домакин на най-свежия и сладък летен фестивал.

Всяка вечер от 19ч. до 21.30ч. ще бъдат отворени много работилници за фенери от диня. Така дошла и идеята на организаторите за фенерите от диня, които са правили в детските си години. Но са разширили инициативата с много забавни и интересни игри и турнири с диня. На 5 август е изложбата на дини под надслов "Герой от близо и далеч". Специално за събитието ще се включи и "Българския Карвинг Клуб" със своите членове.

Те ще покажат на малчуганите и техните родители що е това карвинг и ще има класове запрохождащите в това тънко кулинарно изкуство. . Организаторите са обещали да раздават дини на всички който искат да си направят фенер от диня и да участват в конкурса за най-добър фенер. Всяка вече ще се избира най-добър модел, на финала на фестивала от всички избрани ще се излъчи победителят . Той ще грабне освен грамота от първия Диня фест в град Варна и парична награда.

За десете фестивални дни ще бъдат нарязани, изядени, аранжирани и раздадени над 3 тона Български дини от Шабла и Ген. Тошево. Първите 500 килограма за старта вече са разтоварени във Варна. Входа на всички дни за всички събития от фестивала е свободен. Досега празник на Динята е имало само в едно великотърновско село при това за един ден, във Варна ще го правят вече традиционен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай