Започна ветроходната седмица във Варна

Започна ветроходната седмица във Варна | StandartNews.com

На 24 май е парада на буквите по море

Започна ветроходната седмица във Варна - Varna Sailing week. Първото издание на спортното събитие, в което участват над 400 ветроходци, започна с регатата „Буквар", в която се състезават най-малките участници в детски и младежки класове.

„Откриваме ветроходната седмица във Варна в навечерието на Европейския ден на морето – 20-ти май. Богатата програма, която тази година предлагаме, е доказателство, че Варна с достойнство отстоява имиджа си на столица на ветрилата. Неслучайно сме поканени за трети път да бъдем домакини на световната регата Тол шипс", каза на откриването кметът Иван Портних .Събитието се провежда под неговата егида, със съдействието на община Варна и Българската IRC Асоциация на собствениците на яхти/БАСЯ/ с председател бизнесмена Лъчезар Братоев.

Кулминацията на събитието е на 24-ти май – Ден на българската писменост и култура, с ветроходния Парад на буквите, който е част от регатата „Варна Ченъл Къп".

„Това е събитие, което създадохме миналата година и вече налагаме като част от богатия спортен календар на Варна", припомни Иван Портних.

Основна цел на организаторите на Varna Sailing week е популяризиране на ветроходните спортове и привличане на гости от цялата страна с уникална морска атмосфера. Събитието е единствено по рода си за България, като предлага с възможност всички морски надпревари да бъдат наблюдавани непосредствено от брега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай